România a amplasat corturi la granița cu Serbia pentru posibila sosire a imigranţilor
În două localităţi din judeţul Timiş, la graniţa cu Serbia, se desfăşoară un exerciţiu cu tabere temporare pentru refugiaţi.
Articol de Florin Galescu, Radio Timişoara, 20 Septembrie 2015, 18:57
Autorităţile române se pregătesc pentru posibila sosire a imigranţilor în ţara noastră.
Astfel, potrivit Ministerului de Interne, în două localităţi din judeţul Timiş, la graniţa cu Serbia, se desfăşoară un exerciţiu cu tabere temporare pentru refugiaţi.
Primarul localităţii Lunga a precizat că a pus la dispoziţia ministerului un hectar şi jumătate, pentru trei zile.
Primele corturi pentru refugiaţi au fost amplasate aproape de graniţa cu Serbia.
Adăposturile de tip militar, care se găsesc în localitatea timişană Lunga, sunt păzite de jandarmi, iar accesul este restricţionat.
Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, spune că în zonă are loc un exerciţiu de verificare a capacităţii operaţionale de răspuns al autorităţilor române la situaţia înregistrată în statele din vecinătate în contextul crizei imigranţilor.
Autorităţile locale nu au multe detalii despre numărul de corturi amplasate sau despre ce activităţi au loc în zonă.
"Nu ştiu câte corturi sunt. Este un exerciţiu de rutină legat de refugiaţii care colindă prin Europa şi eu un simplu protocol îl am cu cei de la Ministerul de Interne, pe termen de trei zile le-am pus la dispoziţie o suprafată de un hectar şi jumătate de teren", a spus Ovidiu Ştefănescu, primarul localităţii Comloşu Mare.
În zona de granţiă cu Serbia numărul de forţe şi mijloce logistice au fost suplimentate în ultimele zile.
Două elicoptere ale poliţiei de frontieră survolează pe rând fâşia verde.
De asemenea, aproape 1.000 de poliţişti de frontieră patrulează zona Beba Veche, aproape de Triplex Confinium.
Imagini din elicopter cu această tabară pentru refugiaţi puteţi vedea pagina de internet RRA.
De asemenea, pe raza comunei Moraviţa au fost montate corturi, iar echipe ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Poliţiei de Frontieră sunt mobilizate în continuare în zonă, a precizat pentru Radio România Timişoara primarul localităţii.
Măsuri "cu caracter preventiv"
Activităţile derulate la frontiera cu Serbia sunt măsuri cu caracter preventiv şi sunt desfăşurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Vicepremierul Gabriel Oprea subliniază importranţa desfăşurării acestei aplicaţii de la frontiera cu Serbia, în condiţiile în care toate statele din vecinătate au luat măsuri suplimentare de întărire a securităţii la frontieră.
Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România.
În aplicarea deciziilor luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în ultimele săptămâni autorităţile române au identificat măsurile de siguranţă la frontiera României cu Serbia prin dislocarea unor forţe şi mijlace logistice suplimentare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.