Rolul Comisiei Europene este "de a evalua statul de drept din fiecare ţară membră"
Comisarul european Věra Jourová a făcut câteva recomandări României în privinţa reformei sistemului judiciar, într-o dezbatere care a avut loc în Parlamentul European.
Articol de Oana Bâlă, 08 Februarie 2018, 06:52
Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, a reiterat apelul Comisiei Europene ca Parlamentul României să deschidă dezbaterea privind modificările la Legile justiţiei în linie cu recomandările Bruxelles-ului şi să obţină un consens.
Ea a mai spus, la dezbaterea desfăşurată ieri pe această temă, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, că executivul comunitar împărtăşeşte îngrijorările cetăţenilor români care au manifestat în stradă.
Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, a subliniat în concluziile dezbaterii că rolul Comisiei Europene este de a evalua statul de drept din fiecare ţară membră şi de a acţiona când observă erori de sistem.
"Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a se lupta împotriva corupţiei în mod efectiv este o dorinţă a noastră şi este strădania României de ani de zile. După mulţi ani de muncă grea, România a ajuns la un sistem judiciar, iar populaţia României a fost cât se poate de clară în sprijinul său şi în dorinţa sa de a se lupta împotriva corupţiei", a spus Věra Jourová.
Opinia Comisiei de la Veneţia, necesară
Eurodeputatul PPE Marian Jean Marinescu consideră că opinia Comisiei de la Veneţia este necesară şi susţine că în România, punctele de vedere ale magistraţilor, organizatiilor non-guvernamentale şi ale cetăţenilor nu au acum nicio greutate.
"Este vorba de acţiunea unui grup de parlamentari vremelnic majoritari şi a unui guvern în permanentă schimbare, care, fără responsabilitate şi cu o doză mică de competenţă, încearcă să devieze România de la un parcurs normal de stat de drept şi de stat responsabil în faţa cetăţeanului", a spus Marian Jean Marinescu.
Situația din România "nu se cunoaște"
La rândul său, eurodeputatul social-democrat Victor Boştinaru este de părere că la nivelul Comisiei Europene nu se cunoaşte situaţia din România.
"Despre conţinutul modificărilor, soluţiile sunt în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, ale Curţii Constituţionale şi sunt inspirate din soluţii existente în alte state membre ale Uniunii Europene. Refuz să cred că soluţii care garantează independenţa justiţiei, drepturile şi libertăţile fundamentale în vestul Europei devin pur şi simplu inacceptabile în România", a susținut Victor Boştinaru.
Ministrul Justiției: Voi face un inventar al neadevărurilor
Ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, a fost prezent în plenul Parlamentului European, dar nu i s-a permis să ia cuvântul.
El a declarat ulterior presei că nu este mulţumit de dezbatere, considerând că s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă şi că nu s-a dorit aflarea adevărului.
El a promis că va face 'un inventar al neadevărurilor care au fost spuse' la dezbaterea din Parlamentul European