Roberta Anastase scapă de urmărirea penală
Procurorii Parchetului Instanţei Supreme au decis neînceperea urmăririi penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi secretarul Camerei, Sever Voinescu, în dosarul privind votul la Legea pensiilor din septembrie 2010.
Articol de Alina Dobrinescu, 18 Iulie 2011, 18:28
Potrivit unui comunicat de presă, nu a fost comisă o faptă prevăzută de legea penală sub aspectul lipsei cvorumului de şedinţă.
Parchetul susţine că nu există nici faptele de fals sesizate, respectiv nefuncţionarea a sistemului de vot, falsificarea stenogramei şedinţei sau complicitatea la aceste fapte. În septembrie anul trecut, opoziţia a acuzat-o pe Roberta Anastase de fraudarea votului asupra legii pensiilor.
Pe 28 septembrie 2010, Grupul Parlamentar al Alianţei Politice PSD-PC a depus o plângere la Parchetul General în legătură cu desfăşurarea, la data de 15 septembrie 2010, în Camera Deputaţilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii.
De asemenea, au fost formulate plângeri, cu acelaşi conţinut, de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor pentru abuzurile statului şi de către patru persoane fizice.
Prin plângerile formulate s-a susţinut că, în virtutea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase sub pretextul defectării sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea mâinii.
Semnatarii plângerilor susţineau că, prin această modalitate, a fost mărit intenţionat numărul votanţilor cu scopul realizării cvorumului legal, necesar adoptării legii, deşi nu era întrunită majoritatea prevăzută de dispoziţiile art.67 din Constituţie pentru votul acestui act normativ.
În acelaşi context, s-a susţinut că Sever Voinescu, în calitate de secretar al Camerei Deputaţilor şi tot în scopul realizării cvorumului, a anunţat că sunt prezenţi în sală mai mulţi deputaţi votanţi decât erau în realitate, astfel încât s-a produs un prejudiciu considerabil, prin efectele actului normativ adoptat cu încălcarea cvorumului legal şi prin perturbarea gravă a activităţii de legiferare a Camerei Deputaţilor.
”Din analiza materialului administrat în cauză a rezultat că nu a fost comisă o faptă prevăzută de legea penală sub aspectul lipsei cvorumului de şedinţă, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfăşurării activităţii de legiferare, dar şi remediile situaţiilor în care parlamentarii contestă respectarea acestor proceduri. În cauză, potrivit stenogramelor şedinţei, a rezultat că a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului”, se arată în decizia Parchetului General.