Robert Cazanciuc: Opţiunea mea este pentru un procuror DIICOT
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat joi că în câteva zile va declanşa procedura pentru propunerea de numire unui nou şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Articol de Mădălina Verman, 19 Februarie 2015, 11:19
Întrebat în ce va consta procedura şi dacă va fi un concurs de CV-uri, ministrul a precizat că împortant este respectarea legii, informează readctorul RRA.
"O să vedeţi la momentul declanşării. (...) Ceea ce este important în această procedură este să respectăm legea în vigoare şi exigenţele partenerilor europeni. Adică un proces transparent în urma căruia să avem la conducerea DIICOT un procuror care să aibă experienţa necesară, să avem garanţia toţi că selecţia a fost făcută pe merit, şi nu pe alte criterii".
Robert Cazanciuc a precizat că în momentul de faţă nu are nicio nominalizare.
În 16 decembrie 2014, ministrul Justiţiei a declarat că opţiunea sa pentru şefia DIICOT ar fi un procuror din această instituţie.
"Am avut săptămâna trecută discuţii cu colegii din DIICOT pe subiectul viitorului şef DIICOT, o să am discuţii şi în această săptămână. După ce vom finaliza aceste întâlniri, o să stabilesc împreună cu DIICOT o procedură de urmat. Opţiunea mea este pentru un procuror DIICOT", a spus Cazanciuc la Palatul Parlamentului.
Postul de procuror şef al DIICOT a devenit vacant după demisia Alinei Bica, cercetată de DNA, aminteşte redactorul RRA.
Cazanciuc, de acord cu propunerea procurorului Gheorghe Muscalu
Referindu-se la propunerea procurorului Gheorghe Muscalu referitoare la controlul judiciar, ministrul Justiţiei consideră că trebuie analizate dacă pot fi stabilite, în procedura penală, anumite limite pentru unele declaraţii publice.
"Domnul Muscalu are dreptate, într-adevăr prin intermediul unei declaraţii se pot transmite diverse mesaje. Pe de altă parte, trebuie văzut exact dacă am putea în procedură penală sa stabilim nişte limite pentru unele declaraţii publice. E nevoie, în mod cert, de o dezbatere, în primul rând la CSM şi evident ulterior la Parlament", a afirmat ministrul Justiţiei.
Cazanciuc a precizat că ia în calcul o dezbatere pe acest subiect.
Amintim că procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susţinut astăzi, în plenul CSM, că ar trebui să se iniţieze o modificare a Codului de procedură penală cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor faţă de care s-a dispus această măsură să facă afirmaţii publice.
Plecând de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat că ar trebui să se discute în comisiile din CSM despre modificarea legislaţiei referitoare la măsura controlului judiciar şi să existe o interdicţie a suspecţilor de a face afirmaţii în spaţiul public prin intermediul presei şi al altor mijloace de comunicare, precum reţelele de socializare, menţionează redactorul RRA.
AUDIO Robert Cazanciuc