Robert Cazanciuc: Ministerul Justiţiei are rolul de a contribui a consolidarea reformelor
Ministrul Justiţiei, Robert, a susţinut, duminică, că trebuie schimbate mentalităţile, astfel încât să se renunţe la ideea că hoţul neprins este negustor cinstit.
Articol de Mădălina Verman, 06 Iulie 2014, 20:19
Ministrul Cazanciuc a cerut celor din afara justiţiei să fie mai reţinuţi atunci când discută despre sistemul judiciar şi despre cazurile aflate pe rol.
"Ceea ce trebuie să facem este să educăm publicul, să schimbăm mentalităţile, să renunţăm la ideea de a mai crede că hoţul neprins e negustor cinstit'" a afirmat el.
Declaraţia a fost făcută cu prilejul "Zilei Justiţiei", organizată de Consiliul Superior al Magistraturii.
"Există mecanisme interne interne de control şi verificare, instituţii independente, care au atribuţii de a verifica activitatea judecătorilor şi procurorilor CSM, la fel cum există căi de atac în instanţe. Trebuie să lăsăm aceste instituţii să-şi îndeplinească atribuţiile şi să nu ne pronunţăm noi, cei din afară, sentinţe la adresa judecătorilor şi procurorilor, dar nici să nu punem etichete pe cei care sunt chemaţi să răspundă la un moment dat în faţa legii, înainte ca ei să fie condamnaţi definitiv de o instanţă", a spus el.
Ministrul Justiţiei a precizat că pentru a fi cunoscută legislaţia va introduce un act normativ prin care Monitorul Oficial să fie distribuit gratuit.
În opinia lui Robert Cazanciuc, noile coduri oferă soluţii la multe probleme, dar, cu toate acestea, nu pot ridica noi sedii pentru instanţe, nu le pot extinde şi moderniza pe cele existente şi nici nu pot angaja oamenii de care sistemul are nevoie.
"Astăzi, Ministerul Justiţiei are rolul de a contribui a consolidarea reformelor, în primul rând prin asigurarea resurselor materiale şi umane, fără a ignora necesitatea unui dialog cu întreg sistemul judiciar pentru a adapta cu adevărat cadrul normativ nevoilor reale ale sistemului judiciar, ale societăţii româneşti în ansamblu", a arătat el.
Acesta a anunţat că a fost elaborat, împreună cu Şcoala de Arhitectură, un concept numit Justice Districe / Cartierul de Justiţie, care să reunească într-un ansamblu urbanistic cât mai multe facilităţi, concept care a atras atenţia Băncii Mondiale, putând deveni cel mai ambiţios proiect destinat unor instituţii publice din ultimii 25 de ani.
Potrivit lui Cazanciuc, cu sprijinul mai multor state membre, speră să se introducă pe Agenda europeană 2014-2020 şi nevoia finanţării infrastructurii penitenciarelor.
"Digitalizarea dosarelor şi accesul online la acestea, în condiţii de siguranţă a datelor, vor contribui de asemenea la o gestiune eficientă a instanţelor, dar şi la o creştere a gradului de acces al cetăţenilor la acest serviciu public. Avem un cadru normativ nou, vom avea sedii noi, dar nimic nu se poate schimba dacă nu vom putea contribui şi la modul în care cu toţii ne raportăm la normele sociale, la lege. De prea multe ori vedem în jurul nostru o anumită nepăsare faţă de lege, o negare a autorităţi instituţiilor statului", a mai spus acesta.