Ritli promite deblocarea posturilor din sistemul sanitar
Aflat într-o vizită la Spitalul Judeţean din Suceava, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a anunţat că, potrivit discuţiilor din Guvern, posturile din sistemul sanitar se vor debloca.
Articol de Adriana Turea, 07 Aprilie 2012, 10:18
Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli a confirmat că în guvern s-a discutat despre posibilitatea deblocării posturilor din sistemul sanitar şi că în prezent se stabileşte necesarul de posturi, situaţia urmând să fie prezentată executivului.
"Am discutat la nivelul Guvernului posibilitatea de deblocare, în perioada următoare, a posturilor din sistemul sanitar", a declarat ministrul Sănătăţii.
În opinia ministrului Ritli, deficitul de personal din sistemul sanitar impune o astfel de măsură.
"Deblocarea posturilor din sănătate reprezintă o necesitate, având în vedere că în ţară sunt spitale în care, din lipsa de personal, nu se pot asigura gărzile pentru fiecare secţie medicală", a subliniat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Ladislau Ritli a mai declarat că proiectul noii legi a sănătăţii ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestei luni, urmând să intre în dezbatere publică.
Cea mai mare problemă a sistemului sanitar românesc, pe lângă subfinanţarea cronică, rămâne deficitul de personal calificat.
Autorităţile sanitare caută soluţii pentru această problemă.
Ministrul Sănătăţii consideră că dovada că este un susţinător al medicinei de familie este faptul că a crescut suma alocată acestui sector.
"Sprijinim reţeaua de bază, reţeaua de medicină de familie. A crescut cu 10 -15% aproximativ suma alocată medicinei de familie. Asta se va concretiza sub formă de creştere a valorii punctului. Noi insistăm această creştere să fie pe servicii, deci să nu fie pasivă, ci să fie activă. Un stimulent, pentru că totuşi ne bazăm, în perspectivă, pe medicii de familie. Sunt zone descoperite, sunt vreo 70 de localităţi în ţară care sunt descoperite. Sigur că de aceea şi facem un rezidenţiat. Dacă nu dezvoltăm medicina de familie şi medicina ambulatorie şi de specialitate, nu putem descongestiona spitalele" a spus acesta.
Medicii sunt nemulţumiţi de actualul sistem sanitar şi susţin că fără o finanţare adecvată nu pot să asigure servicii medicale de calitate.