Ritli Ladislau propune pachet minimal de servicii medicale asigurate
Medicul Ritli Laudislau, noul ministru al sănătăţii susţinut de UDMR, pleacă la drum cu gânduri mari. El vrea o nouă lege prin care românii să aibă un pachet minimal de servicii medicale asigurate. Foto:Agerpres
Articol de Dan Carp, 18 August 2011, 08:50
Noul ministrul al sănătăţii, medicul Ritli Ladislau, a depus, miercuri seara, jurământul de învestitură.
"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", a spus Ritli.
El a fost nominalizat de UDMR după demisia lui Cseke Attila şi negocierile din coaliţie care au urmat.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat necesitatea reformei în sănătate, precizând că "robinetele prin care se scurg banii trebuie închise".
"Dau o atenţie deosebită evoluţiilor reformei în sistemul de sănătate. Nu se pot da alţi bani la sănătate până când nu închidem robinetele prin care se scurg banii de la sănătate, dar nu spre bolnavi, ci spre alte direcţii", a precizat şeful statului în cadrul ceremoniei de învestitură a noului ministru al sănătăţii.
Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, profesor universitar şi director de spital la Oradea.
Coaliţia a decis ca, de luna viitoare, Ministerul Sănătăţii să coordoneze activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, soluţie cerută de Uniune pentru ca politicile de sănătate şi fondurile să fie coordonate de acelaşi organism.
Un prim obiectiv pentru noul ministru al sănătăţii, Ritli Ladislau, este elaborarea, adoptarea şi implementarea unui pachet minimal de servicii medicale asigurate.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că o lege în acest sens ar urma să fie adusă în discuţie anul acesta.
"Nu există nici o ţară unde să nu existe un pachet minimal: cât plăteşti şi pentru banii respectivi cât primeşti. Trebuie o lege şi noi am făcut şi o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială că până la sfârşitul anului vom trimite proiectul de lege în Parlament", a spus Kelemen Hunor.
Casa de Sănătate, autonomă dar în coordonarea Ministerului Sănătăţii
Noul ministru va beneficia de un alt tip de relaţie între instituţia pe care o va conduce şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În urma negocierilor dintre UDMR şi partenerii acestora de guvernare, Casa va trece în coordonarea ministerului.
Kelemen Hunor consideră normal transferul, având în vedere coerenţa politicilor în domeniu.
"În sistem au apărut blocaje din cauză că politicile sunt elaborate de minister, dar majoritatea fondurilor sunt administrate de Casă", spune liderul UDMR.
Deşi pentru reprezentanţii Uniunii între coordonare şi subordonare nu există nici o diferenţă, democrat-liberalii şi premierul Emil Boc subliniază că sistemul asigurărilor de sănătate îşi va păstra autonomia, inclusiv pe cea financiară.
"A fost o discuţie pe care am purtat-o cu partenerii de la UDMR. Am convenit ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze Casa Naţională de Sănătate, Casa Naţională de Sănătate păstrându-şi însă statutul de ordonator principal de credite şi ca aceste politici agreate şi convenite să fie aplicate pentru ca reforma sistemului sanitar din România să fie dusă la bun sfârşit în folosul pacienţilor", a subliniat Boc.
Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, a demisionat invocând subfinanţarea sistemului de sănătate şi dubla comandă în sistem asigurată atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.