Ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români, salutată la Roma
Românii şi bulgarii pot lucra în Italia fără restricţii, decizie salutată de autorităţile române.
Articol de Adriana Leu, 03 Ianuarie 2012, 08:15
Ambasada României de la Roma salută ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, de la 1 ianuarie 2012.
Practic, de trei zile, românii şi bulgarii pot lucra în orice domeniu de activitate din Italia.
Vestea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse lucrătorilor români în 2007, a fost dată de autorităţile de la Roma la sfârşitul săptămânii trecute.
Decizia reprezintă dovada nivelului excelent al relaţiilor româno-italiene şi a demersurilor Ambasadei României derulate constant în ultimii trei ani, se arată într-un comunicat al reprezentanţei diplomatice de la Roma.
Ultimele demersuri ale oficialităţilor române din Peninsulă pe tema liberalizarii complete a pieţei muncii au avut loc la mijlocul lunii trecute.
Ambasada României de la Roma precizează că gestul Italiei reprezintă un semnal politic concret de prietenie faţă de ţara noastră.
Până la începutul acestui an, românii puteau lucra în agricultură, demeniul hotelier, turism, servicii casnice şi de îngrijire, construcţii, inginerie, management şi munca înalt calificată şi puteau practica munci sezoniere.
Cu noua decizie, acum, orice angajator din Italia care doreşte să recruteze lucrători români sau bulgari, în orice sector de activitate, o poate face direct, fără să mai ceară, ca până acum, un permis special de muncă.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Italia, în această ţară trăiesc şi muncesc aproximativ un milion de români.
Restricţiile de pe piaţa muncii pentru români sunt menţinute încă, în zece state din spaţiul comunitar.
Printre acestea, Marea Britanie, Olanda, Irlanda şi Belgia au anunţat că menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru români până în 2013.
Ministrul de externe român, Teodor Baconschi, a anunţat în urmă cu câteva zile că una dintre priorităţile sale pentru anul acesta o constituie liberalizarea pieţei muncii în statele Uniunii Europene.