Rezolvarea problemei transnistrene, prioritate pentru România
Preşedintele Traian Băsescu participă la summitul OSCE din Kazahstan, care are pe agendă subiecte legate de Transnistria şi alte conflicte îngheţate din fosta URSS.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Decembrie 2010, 09:08
Găsirea unei soluţii pentru problema transnistreană este o prioritate pentru România - declară preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului român participă la summitul OSCE din Kazahstan, care are pe agendă subiecte legate de Transnistria şi alte conflicte îngheţate din fosta URSS.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că pentru a aborda cu succes problematica legată de conflicte este nevoie de obţinerea unor rezultate tangibile în reglementarea situaţiilor din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud şi Nagorno-Karabah.
Şeful statului a subliniat că rezolvarea conflictului din Transnistria reprezintă o prioritate politică pentru România şi a adăugat că tolerarea unor soluţii impuse prin utilizarea forţei nu este acceptabilă.
"Sprijinim realizarea fără precondiţii a discuţiilor formale în cadrul de negociere consacrat, 5+2, în vederea identificării unei soluţii durabile cu respectarea deplină a normelor internaţionale şi a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova. Singura metodă acceptabilă rămâne dialogul deschis, fără posibilitatea recursului la forţă", a spus şeful statului.
Divergenţe ruso-occidentale
Divergenţele dintre Rusia şi ţările occidentale în legătură cu situaţia din Georgia ar putea bloca adoptarea declaraţiei finale a Summitului OSCE, care se desfăşoară în capitala Kazakstanului.
Divergenţele ruso-occidentale în legătură cu problema integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Georgiei ar putea bloca adoptarea, principalului document politic al summitului, declaraţia de la Astana.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri , în capitala kazahă, că Rusia nu va semna documentele în care se va face referire la conflictul din Georgia, deoarece consideră Abhazia şi Osetia de Sud state independente.
"Nu poate fi vorba de nici o integritate teritorială a Georgiei în fostele sale graniţe", a subliniat Lavrov.
Liderii occidentali care au luat cuvântul, miercuri, în sesiunea plenară a summitului, şi-au exprimat în termeni fermi sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în graniţele ei recunoscute pe plan internaţional, cât şi pentru revenirea misiunii OSCE în Georgia, inclusiv pe teritoriul celor două regiuni separatiste, deşi Rusia se opune unei asemnea prezenţe.
Poziţele divergente exprimate în cadrul acestei reuniuni ridică problema în ce măsură summtiul OSCE, primul după 11 ani, va putea relansa organizaţia în care deciziile se iau prin consens, în condiţiile în care acest consens lipseşte în chestiunile nevralgice