Rezervele valutare ale Băncii Naţionale, în scădere
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au scăzut luna trecută cu 1,72 miliarde de euro, în condiţiile în care Trezoreria a efectuat plăţi scandente în valută, de 2,6 miliarde euro.
Articol de Liza Diaconu, 01 August 2011, 18:46
În această lună plăţile pe care le va face banca centrală vor fi însă mai mici, potrivit estimărilor făcute de analistul economic, Răzvan Voican.
"Este o scădere neobişnuită, care intervine după o perioadă de stabilitate a rezervei valutare şi care a fost cauzată în principal de acest vârf de plată pe care Ministerul Finanţelor l-a avut de acoperit, practic două împrumuturi mari în euro pe piaţa internă au ajuns la scadenţă, au însumat cu tot cu dobânzile 2,6 miliarde euro, iar această plată, realizată din rezerva valutară de către BNR în numele Ministerului Finanţelor, au reflectat în scăderea de 1,7 miliarde euro, în condiţiile în care la rezervă nu s-au putut ridica la acest nivel, ele rămânând la nivelurile obişnuite pentru o lună. Situaţia se va regla în lunile următoare, în august, practic, plăţile în contul datoriei publice nu trec cu mult de 200 milioane euro, aşa încât nu va mai exista această presiune a plăţilor la datoria publică", susţine Răzvan Voican.
Rezervele valutare sunt în prezent de 32,68 miliarde euro, în timp ce cantitatea de aur din tezaur s-a menţinut la 103,7 tone, cu o valoare de 3,76 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2011 au fost de 36,447 miliarde de euro, faţă de 37,873 miliarde de euro la 30 iunie 2011.