Revocarea reprezentanţilor CSM, discutată în 23 ianuarie
Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis convocarea Adunării generale a judecătorilor pe data de 23 ianuarie, pentru a dezbate posibilitatea revocării membrilor CSM.
Articol de Alina Dobrinescu, 11 Ianuarie 2013, 17:05
Curtea de Apel Bucureşti a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă că solicitarea unor judecători de a dezbate posibilitatea revocării din funcţie a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii va fi dezbătută pe 23 ianuarie.
Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 a decis pe 10 ianuarie declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a judecătorului Cristi Danileţ.
Potrivit Biroului de presă al Judecătoriei Sectorului 5, din 29 de judecători ai acestei instanţe au participat la adunare 23 de magistraţi, toţi votând pentru revocarea lui Cristi Danileţ.
Judecătoriile din sectoarele 2 şi 6 au convocat pentru vineri adunările generale, Judecătoria Sectorului 4 pentru joi, iar Judecătoria Sectorului 3 pentru luni, în timp ce Judecătoria Sectorului 1 nu a programat încă o asemenea adunare.
Toate judecătoriile din ţară sunt obligate să convoace adunări generale, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat luni procedura de revocare a judecătorului Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii.
Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de membru al CSM prin faptul că a participat activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii CSM şi prin declaraţiile ale publice a lăsat impresia că urmăreşte mai degrabă să-şi promoveze propria imagine decât interesele judecătorilor.
Între timp, judecătoriile din Galaţi, Braşov şi Cluj au votat revocarea lui Cristi Danileţ din funcţia de membru al CSM.
Asociaţia Magistraţilor solicită demisia membrilor CSM
Miercuri, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.
Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România Norel Popescu şi Gabriela Baltag.
Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.
Alegerea Oanei Schmidt-Hăineală în funcţia de preşedinte al CSM, controversată
Vineri, procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă preşedinte al CSM cu 10 voturi, devenind primul procuror care ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului.
Pentru funcţia de vicepreşedinte a candidat, într-o primă fază, fostul preşedinte, judecătoarea Alina Ghica.
Candidatura sa a fost respinsă şi a iscat mai multe discuţii aprinse şi în contradictoriu între membrii CSM, procurori şi judecători.
În cele din urmă, judecătorul Cristi Dănileţ şi-a prezentat candidatura pentru vicepreşedinţie "pentru a debloca situaţia creată", însa plenul a amânat, din lipsă de cvorum, alegerile pentru săptămâna următoare.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, a anunţat că şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a amânat, din nou, din lipsă de cvorum.