Revocarea Avocatului Poporului, aprobată de comisiile juridice
Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis cu 14 voturi ''pentru'', două ''împotrivă'' şi trei abţineri, revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Iulie 2012, 15:37
Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi, revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului şi au decis ca adjunctul Avocatului Poporului Valer Dorneanu să preia interimar funcţia de şef al instituţiei, până când Parlamentul numeşte un înlocuitor pentru Gheorghe Iancu.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului urmează să fie votată marţi de plenul reunit al Parlamentului.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu a declarat că nu este membru de partid, că nu există probe pentru revocarea sa din funcţie iar autorităţile statului sunt obligate să-i acorde tot sprijinul Avocatului Poporului pentru a-şi exercita atribuţiile.
"Cei care au cerut revocarea mea consideră că aş fi reacţionat politic când am sesizat Curtea Constituţională în legătură cu două ordonanţe, una privind restituirea unor sume de către primării şi a doua pentru schimbarea subordonării Institutului Cultural Român. Nu sunt membru de partid. În primul rând că atribuţia sau posibilitatea de sesizare este prevăzută de Constituţie, nu e prevăzută de mine sau de altcineva. În al doilea rând, vreau să vă spun că însăşi CCR a admis-o pe prima dintre ele, ca urmare, competenţa a fost validată", a spus Iancu.
El a adăugat că autorităţile publice sunt obligate, potrivit Constituţiei, să-i acorde Avocatului Poporului tot sprijinul în realizarea atribuţiilor.
"În comisii s-a invocat faptul că eu m-am sesizat din oficiu în legătură cu o serie de măsuri neconstituţionale şi nelegale pe care le-au luat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională de Sănătate. Au fost nişte scrisori prin care solicitam nişte informaţii în legătură cu faptul că măsurile respective încălcau nişte drepturi. Taxa de clawback încalcă grav dreptul la sănătate pentru că sunt foarte multe societăţi care nu vor să vină să mai aducă medicamente pentru simplul motiv că există această taxă de clawback. Eu am solicitat nişte informaţii care nu au fost date, deci s-a încălcat şi Constituţia de către cei care astăzi fac acuzaţii şi fac legea", a afirmat Iancu.