Revizuirea Constituţiei şi legile electorale, obiectivele noului Parlament
Puterea şi Opoziţia au, fireşte, opinii diferite despre revizuirea legii fundamentale şi despre modificările care vor fi aduse legilor electorale.
Articol de Iulia Gherman, 02 Ianuarie 2013, 08:29
Două dintre principalele obiective ale anului 2013 sunt: revizuirea Constituţiei şi modificarea legislaţiei electorale.
Prioritatea o reprezintă însă bugetul pe 2013.
Pe masa de lucru a parlamentului va sosi peste mai puţin de două săptămâni proiectul de buget pe 2013.
După adoptarea acestuia, urmează noi provocări: revizuirea Constituţiei, o nouă lege electorală, modernizarea legislaţiei legate de regionalizare, proiecte pe care majoritatea parlamentară asigurată de USL doreşte să le vadă finalizate până cel târziu la toamnă.
Ponta: 2013, anul reîmpărţirii teritoriale a României
Premierul Victor Ponta sublinia, într-o declaraţie recentă, că 2013 este un an fără alegeri, potrivit pentru a avea decizii importante, cum este, de exemplu, reîmpărţirea teritorială a României.
"Noi vrem până în prima sesiune a parlamentului să avem trecută de parlament prin discuţii cu toate celelalte forţe politice noua structură a regiunilor, după care însă este nevoie de referendum pentru a se ratifica revizuirea Constiuţiei făcută de parlament", spunea Ponta.
Blaga: Reducerea parlamentarilor la 300
De cealaltă parte, liderul opoziţiei, Vasile Blaga susţinea că un legislativ mai eficient trebuie să aibă mai puţini parlamentari.
Blaga declară că este acord cu un nou Cod electoral dar şi cu revizuirea Constituţiei.
"O nouă lege a alegerilor, de fapt un Cod electoral, revizuirea Constituţiei. Eu cred că toată lumea va fi de acord până la urmă cu reducerea numărului de parlamentari la 300, cred că şi actuala putere" afirmă liderul PDL.
Startul priorităţilor legislative coincide cu cel al unor posibile schimbări la nivelul principalelor trei partide, PSD, PNL şi PDL anunţând congrese proprii în prima parte a acestui an, informează redactorul RRA.