Revizuirea Constituţiei României, sub lupa Comisiei de la Veneţia
Membrii Comisiei de la Veneţia au avut vineri o serie de consultări cu conducerea Asociaţiei Magistraţilor din România şi a Uniunii Naţionale a Juriştilor din România, pe tema revizuirii Constituţiei.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Iulie 2013, 12:50
Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit vineri cu magistraţii mandatari ai Asociaţiei Magistraţilor din România.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Dan Spânu, a declarat după întâlnire, că a solicitat Comisiei de la Veneţia, ca, în proiectul de revizuire a Constituţiei, să existe separarea puterilor în stat şi independenţa procurorului.
De asemenea, Dan Spânu a mai solicitat forului internaţional, eliminarea din legea fundamentală a prevederii referitoare la răspunderea materială a judecătorului în toate cazurile.
"În ceea ce priveşte răspunderea materială a judecătorului noi am spus că nu este bine-venită introducerea în Constituţie a prevederii conform căreia judecătorul răspunde material în toate cazurile. Noi dorim responsabilizarea judecătorului, dorim responsabilizarea procurorului, dar în anumite condiţii, atunci când, cu rea credinţă sau cu intenţie, un judecător sau un procuror comite erori judiciare trebuie să răspundă, având în vedere şi celelalte responsabilităţi, pentru că şi statul, la rândul lui, este responsabil de modul în care organizează activitatea judecătorului, resursele materiale şi umane puse la dispoziţie pentru ca justiţia să funcţioneze normal", a declarat Spânu.
Preşedintele AMR a mai spus că a susţinut ca independenţa procurorului, să fie trecut în noua Constituţie.
"Noi am solicitat să existe separaţia puterilor în stat, să existe un echilibru şi o colaborare între cele trei puteri, iar în privinţa Consiliului Superior al Magistraturii noi am dorit să se regăsească printre modificări reglementarea privind independenţa procurorului, iar cariera judecătorului şi cariera procurorului să fie gestionate separat de secţiile specializate ale CSM" , a mai spus Spânu.
Uniunea Naţională a Juriştilor din România, interesată de statutul procurorilor
Membrii Comisiei de la Venetia s-au întâlnit, tot vineri şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Juriştilor din România.
Judecătoarea Natalia Roman, preşedintele Uniunii, a spus că au fost aduse în discuţia Comisiei situaţia răspunderii materiale a magistraţilor, în special faptul că în noua Constituţie dreptul de regresie este obligatoriu.
"Le-am comunicat membrilor Comisiei care au fost amendamentele pe care asociaţiile profesionale le-au formulat în faţa Comisiei de revizuire a Constituţiei, care au fost amendamentele admise de Comisie şi cele care au rămas în discuţie. Sperăm ca până la finalizarea procedurii să se clarifice şi aspectele care iniţial nu au fost preluate de Comisia de revizuire a Constituţiei, în special cele care vizau statutul procurorilor", a precizat Natalia Roman, la Palatul Parlamentului.
Roman a mai spus că reprezentanţii Comisiei nu au avut nicio nemulţumire dar au fost interesaţi dacă UNJR a fost consultată înainte de redactarea noului proiect şi dacă amendamentele propuse de Uniune au fost luate în discuţie.
A fost amintită şi situaţia răspunderii materiale a magistraţilor, reprezentanţii UNJR susţinând că actuala reglementare din Constituţie este mai potrivită.