Reuniunea de la Bruxelles rezervată Greciei, suspendată
Miniştrii de finanţe ai zonei euro, reprezentanţii FMI şi cei ai Comisiei Europene nu s-au înţeles privind suportul financiar pentru Grecia.
Articol de Cerasela Rădulescu, 11 Iulie 2015, 21:47
UPDATE Ieri, în capitala Belgiei s-au întâlnit miniştrii de finanţe din zona euro, însă reuniunea, marcată de tensiune, a fost suspendată în cursul nopţii.
Germania şi alte state ale zonei euro, printre care Finlanda, au exprimat poziţii radicale faţă de propunerile Greciei şi au invocat încă de la început că nu au încredere în partenerul din zona euro, şi anume, Grecia.
Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, francezul Pierre Moscovici, şi ministrul francez de finanţe, Michael Sapin, au ieşit de la reuniune afirmând că nu şi-au pierdut speranţa de a lupta pentru obţinerea unui acord şi rămânerea Greciei în zona euro.
Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a plecat de la reuniune după miezul nopţii, după 9 ore de discuţii tensionate, spunând că este vorba de încredere şi că discuţiile vor continua astăzi.
Înainte de reuniune, şeful Eurogroupului, Jeroen Dijsselbloem, spunea că aceasta va fi foarte dificilă întrucât reformele propuse de guvernul grec nu sunt suficiente.
El a vorbit din nou despre încrederea Eurogroupului în promisiunile guvernului de la Atena.
"Sunt multe probleme legate de propunerile făcute, dar şi mai multe legate de încredere. Cum putem să avem încredere în acest guvern că îşi va îndeplini promisiunile?", a spus Jeroen Dijsselbloem.
Aceleaşi îndoieli ca olandezul Dijsselbloem, şeful Eurogroupului, al cărui mandat expiră în câteva zile, le-a exprimat şi secretarul de stat olandez.
În aceste condiţii, această ţară, având două voci în cadrul Eurogroupului.
Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a spus la sosire că negocierile vor fi extrem de dificile.
Un ton alarmant al lui Dijsselbloem, după ce în ultimele ore mesajul a fost încurajator şi din partea Comisiei Europene, dar şi al directoarei FMI, Christine Lagarde.
Ea a sosit la reuniune spunând că se aşteaptă progrese importante.
Optimist a părut şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.
În primul rând, trebuie spus că facem progrese, iar propunerile guvernului grec sunt aproape în conformitate cu cererile creditorilor dinainte de referendum, a sus'inut Valdis Dombrovskis.