Reuniune interguvernamentală româno-israeliană
La Ierusalim au loc primele consultări interguvernamentale între România şi Israel, precedate de discuţii tete a tete între premierul Emil Boc şi omologul său, Benjamin Netanyahu.
Articol de Angela Bârgoan, 24 Noiembrie 2011, 08:45
Reuniunea care are loc, joi, la Ierusalim, a fost convenită cu ocazia vizitei premierului Benjamin Netanyahu, în luna iulie, la București.
Discuțiile încep cu o întâlnire tete-a-tete a premierului Emil Boc cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, iar miniştrii vor avea consultări în formula 1+1 cu omologii lor israelieni.
La finalul consultărilor interguvernamentale vor fi semnate mai multe documente bilaterale.
Se va insista pe intensificarea colaborării economice, în condițiile în care există multe domenii de interes reciproc.
România este interesată de o cooperare extinsă în industria aeronautică, industria agroalimentară, energie, agricultură, IT, cercetare-dezvoltare.
Potrivit șefului diplomației române, ședinţa comună a Guvernelor României şi Israelului reprezintă o premieră istorică.
Teodor Baconschi a declarat, joi, la Ierusalim, că evenimentul reflectă voinţa celor două ţări de a construi stabilitatea regională.
"Israelul este singura democraţie funcţională din Orientul Mijlociu şi România sprijină reluarea dialogului direct pentru procesul de pace. Vom discuta împreună cu domnul Victor Lieberman situaţia regională, relaţiile bilaterale, tot ce putem face şi pentru Republica Moldova, pentru că în discuţii pe care le-am avut în trecutul recent ne-am propus proiecte triunghiulare de cooperare, între România, Israel şi Republica Moldova. Avem pe agendă şi sectoarele economice pentru care putem să strângem conlucrarea dintre părţi. E vorba de investiţii israeliene pe care le aşteptăm în România - în infrastructură, turism, în agricultură, care are un potenţial uriaş în ţara noastră, precum şi în IT sau în domeniul apărării”, a explicat ministrul român al afacerilor externe.
Agenda delegației române cuprinde, joi, și o vizită la Memorialul Holocaustului Yad Vashem, precum și depunerea unei coroane de flori la Sala amintirilor, în memoria celor şase milioane de victime ale Holocaustului.
În prima zi a vizitei la Ierusalim premierul Emil Boc s-a întâlnit, miercuri, cu membri ai comunităţii evreilor originari din România.
Șeful Executivului de la București a apreciat că aceştia au un rol fundamental în consolidarea relaţiilor cu Israelul.
”Prin ceea ce fac cei de aici, ne ajută pe noi, în plan economic, politic şi cultural, să întărim această relaţie”, a afirmat primul ministru.
Premierul Emil Boc a anunțat, cu acest prilej, că Guvernul va acorda tinerilor israelieni originari din România 50 de burse de studii pentru perfecţionarea limbii române şi va susţine un program de turism în care aceştia să poată vizita locurile în care s-au născut părinţii şi bunicii lor.
Şeful Guvernului se află, miercuri şi joi, la Ierusalim, pentru şedinţa interguvernamentală româno-israeliană.