Reuniune "în secret" a conducerii USL
O reuniune de urgenţă a conducerii Uniunii Social Liberale a avut loc duminică seară, la Bucureşti,afirmă surse politice contactate de reporterii Radio România Actualităţi.
Articol de Radio România, 12 Ianuarie 2014, 19:17
După întrevedere cei doi copreşedinţi ai USL au făcut public conţinutul discuţiilor şi au precizat că subiectele vor fi analizate din nou, de data aceasta la nivelul întregii conduceri a alianţei, care urmează să se reunească luni.
Premierul Victor Ponta a explicat la postul Antena3 că PNL şi PSD ar putea obţine un scor mai bun la scrutinul europarlamentar din acest an, dacă vor participa pe liste separate.
El a reafirmat totodată că la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu rămâne candidatul USL şi a adăugat că subiectul va fi luat în discuţie la şedinţa conducerii USL.
"A fost un subiect pe care l-am discutat informal, urmează să luăm o decizie undeva în luna noiembrie, în aşa fel încât noul preşedinte să poată intra imediat ce expiră pe 21 decembrie mandatul dlui Băsescu", a spus Ponta.
La rândul său, liderul liberalilor, Crin Antonescu, a precizat la postul România TV că, luni, se va discuta dacă protocolul care stă la baza funcţionării alianţei va fi modificat sau dacă rămâne şi va fi respectat documentul în vigoare.
Un alt subiect important va fi cel legat de colaborarea internă la nivel local, a mai spus Crin Antonescu, şi a adăugat că simte nevoia unor clarificări în cadrul USL, inclusiv cu privire la susţinerea candidaturii sale la alegerile prezidenţilae.
"Oamenii ne-au dat un mandat să facem anumite lucruri împreună până în 2016. Anul 2013 s-a terminat rău pentru USL ca idee de unitate şi acestei deteriorări trebuie să i se opună un efort de recuperare, de reparaţie, dacă suntem în stare. Eu sunt optimist lucid, cred că acest lucru ţine numai de noi şi de aceea cred că putem proceda la această recuperare. Că este nevoie de ea, este evident, nu mai trebuie să recunosc eu sau altcineva", a subliniat Antonescu.
Acciza la carburanţi, majorată din aprilie
Premierul Victor Ponta a mai spus că acciza la carburanţi va trebui majorată din luna aprilie.
În cazul în care această măsură nu se mai aplică, Guvernul va fi obligat să renunţe la alte măsuri fiscale, precum scăderea contribuţiei de asigurări sociale pentru a nu fi afectat negativ bugetul de stat.
Victor Ponta afirmă că efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decât prin rectificarea bugetară din semestrul al doilea, care în aceste condiţii poate fi una negativă.
Disensiuni PSD - PNL în teritoriu
Reuniunea s-a desfăşurat în contextul problemelor din USL, la puţin timp după ce organizaţia PSD Ilfov şi-a exprimat susţinerea faţă de senatorul Gabriela Firea, care a demisionat vineri din toate funcţiile deţinute în Partidul Social Democrat.
Firea era nemulţumită de felul în care decurgea colaborarea cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, liberalul Marian Petrache.
Pe 10 ianuarie, preşedintele PSD Ilfov, senatorul Gabriela Vrânceanu Firea a demisionat, din partid, motivul fiind promovarea preşedintelui PNL Ilfov, Marian Petrache, în funcţia de coordonator al campaniei liberale pentru europarlamentare.
Senatorul preciza, într-un comunicat de presă, că în ciuda propunerilor sale de a semna un pact de neagresiune la nivel local, PNL a refuzat acest lucru.
Firea condamna şi colaborarea pe care PNL, PDL şi PPDD o au la nivelul acestui judeţ.
Senatorul PSD acuza de asemenea, că au fost încalcate "flagrant" principiile pe baza cărora s-a format USL şi că nu poate asista la acest lucru, aubliniind că "nu există nicio justificare credibilă pentru a accepta ca la nivelul judeţului Ilfov Uniunea Social Liberală să fie extinsă de la patru la şase partide, respectiv cârdăşia PNL-PDL-PPDD la care se adaugă, de formă, PSD, UNPR şi PC.
De precizat că Filiala PSD Ilfov a cerut o intervenţie a copreşedinţilor USL pentru a o determina pe Gabriela Firea să revină asupra demisiei sale.
Şedinţa USL de duminică seară a avut loc şi în urma deciziei Curţii Constituţionale a României care a declarat neconstituţională Legea descentralizării, pentru care executivul şi-a angajat răspunderea în Parlament.
Amintim că CCR a admis vineri, cu unanimitate de voturi, obiecţia în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi a constatat că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională.
Hotărârea de vineri, 10 ianuarie, a fost luată în unanimitate de cei 9 judecători ai Curţii.