Reuniune crucială, la Bruxelles, pentru soluţionarea crizei datoriilor
Eliberarea noii tranşe de împrumut pentru Grecia şi consolidarea mecanismului european de stabilitate financiară se află, marți, pe agenda reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, care are loc la Bruxelles.
Articol de Luminiţa Apostol, 29 Noiembrie 2011, 10:16
Măsurile sunt considerate cruciale pentru soluţionarea crizei datoriilor.
În plină criză a zonei euro, ce ameninţă să se extindă, miniştrii de finanţe din cele 17 ţări membre urmează să dea undă verde celor 8 miliarde de euro din împrumutul pentru Grecia, care are nevoie disperată de aceşti ani până la jumătatea lunii decembrie pentru a evita falimentul.
Eliberarea acestei a şasea tranşe ar trebui să aibă loc fără probleme, aşa cum au dat asigurări săptămâna trecută şi preşedintele Consiliului European şi cel al Eurogroup, la reuniunile avute cu noul premier al Greciei, Lucas Papademos.
De asemenea, miniştrii zonei euro vor analiza scrisoarea trimisă de liderul opoziţiei din Grecia, Antonio Samaras, care a acceptat în cele din urmă să răspundă acestei cereri a europenilor şi a FMI de a se angaja în scris că va aplica reformele promise de către Guvern.
Acesta a trimis scrisoarea în urmă cu câteva zile către preşedintele Eurogroup, către cel al Comisiei Europene şi către FMI.
O a doua chestiune importantă ce va fi discutată este consolidarea Fondului de ajutorare a ţărilor cu probleme din zona euro, pentru a evita propagarea crizei spre ţări cu economii mult mai mari decât cea a Greciei.
Este vorba în special despre Italia şi Spania.
Miniştrii ar urma să cadă de acord asupra cadrului general de măsuri care să permită mărirea volumului acestui fond la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, aşa cum au decis liderii europeni la summit-ul de la sfârşitul lunii trecute.
Barack Obama cere Europei să acţioneze rapid şi cu fermitate pentru a-şi rezolva problemele
Confruntate cu presiuni tot mai mari din partea pieţelor financiare şi cu avertizări tot mai sumbre asupra economiei mondiale, ţările zonei euro şi Statele Unite încearcă să-şi conjuge eforturile pentru a ieşi din criza datoriilor şi a recâştiga încrederea investitorilor.
Aceştia aşteaptă însă măsuri concrete, care până acum au întârziat să apară.
Într-o întrevedere avută, luni, la Washington, cu preşedinţii Uniunii Europene şi Comisiei Europene, preşedintele Barack Obama a cerut Europei să acţioneze rapid şi cu fermitate pentru a-şi rezolva problemele.
El a explicat că economiile sunt interdependente şi i-a asigurat pe europeni de întregul sprijin al Statelor Unite în combaterea crizei.
Întâlnirea a avut loc în contextul publicării unui nou avertisment al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, potrivit căruia agravarea crizei din zona euro ar putea avea consecinţe devastatoare pentru economia mondială.
OCDE a revizuit totodată în scădere prognoza de creştere a economiei mondiale.
Bursele europene şi Wall Street-ul au terminat, luni, pe creştere puternică şi trendul se menţine, marți, în Asia, în speranţa că europenii vor reuşi combaterea crizei.
Pieţele aşteaptă rezultatele întâlnirii miniştrilor de finanţe din zona euro, care vor discuta despre acordarea noii tranşe de împrumut Greciei şi suplimentarea mecanismului european de stabilitate financiară.
Un plan de revigorare a economiei este aşteptat, marți, şi în Marea Britanie.
Între timp însă, agenţia de evaluare financiară Moody's a arătat că agravarea rapidă a crizei datoriilor ameninţă ratingurile tuturor statelor europene, iar Agenţia Fitch a anunţat că are în vedere retrogradarea notei suverane a Statelor Unite.