Reuniune anuală a diplomaţiei, la Bucureşti
Premierul Victor Ponta le-a transmis diplomaţilor români acreditaţi în străinătate să nu fie "încurcaţi", dacă observă că anumite instituţii de la Bucureşti adoptă poziţii diferite în ceea ce priveşte politica externă.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 August 2013, 14:19
Mai mult pragmatism şi îmbunătăţirea diplomaţiei economice sunt principalele recomandări pe care premierul Victor Ponta le-a făcut ambasadorilor prezenţi la Reuniunea anuală a diplomaţiei române.
Victor Ponta le-a mulţumit pentru activitatea din ultimul an şi le-a transmis să nu fie "încurcaţi" de poziţiile uneori diferite pe care le adoptă reprezentanţii principalelor instituţii ale statului în subiecte de politică externă.
"Eu am mare încredere în diplomaţii de carieră, în Ministerul de Externe, în ceea ce ţine de subiectele de politică externă clasică. E adevărat, am şi alte opinii în anumite domenii şi aceste opinii sau această viziune este, mai degrabă, pe termen mediu şi lung. Nu m-am ferit să spun că România va trebui, până la urmă, să recunoască Kosovo şi să fie alături de aliaţii noştri europeni şi transatlantici. Nu m-am ferit niciodată să spun că România trebuie să accepte că în Siria este un guvern ilegitim şi criminal. Sunt lucruri care ţin, până la urmă, de un sistem democratic", a spus premierul Victor Ponta, la Reuniunea anuală a diplomaţiei române, care se desfăşoară la Bucureşti.
Subiectul care a dominat prima parte a zilei a fost Summitul de la Vilnius, care urmează să aibă loc în luna noiembrie, în Lituania, summit de la care Republica Moldova aşteaptă parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană; un pas uriaş pentru Republica Moldova, dar un pas care reprezintă poate aşteptări foarte mari, după cum s-a exprimat ministrul lituanian de externe, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene.
Acesta a îndemnat la echilibru şi a spus că poate ar fi mai bine ca să existe aşteptări mai mici, dar, efectiv, să se întâmple lucruri mai multe.
El a mai precizat că, deşi în România există un interes extraordinar pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, nu trebuie uitată Ucraina.
Însă, şi în acest caz există nişte condiţionalităţi pe care Uniunea Europeană le impune, mai mult sau mai puţin delicat.
Principala piedică în calea unei apropieri a Ucrainei de Uniunea Europeană este lipsa de reformă în domeniul justiţiei.
Potrivit ministrului lituanian de externe, un semnal pentru o justiţie însănătoşită ar fi, de exemplu, eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko.