Reuniune a socialiştilor europeni. Cum va arăta UE după Brexit?
Socialiştii europeni discută despre cum ar putea să arate UE după Brexit, în condiţiile în care la Consiliul de primăvară şefii de state şi de guverne vor analiza un document care ar putea sta la baza concluziilor summitului aniversar de la Roma.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Martie 2017, 13:14
Premierul Sorin Grindeanu participă, la Bruxelles, la reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni, organizată înaintea Consiliului de primăvară, care începe în această după-amiază.
După reuniune, premierul va avea o serie de întâlniri cu omologii săi din Austria, Suedia şi Cehia, membri ai Partidului Socialiştilor Europeni.
Pe agenda reuniunii socialiştilor europeni se află aşa-numitul pilon european al drepturilor sociale, combaterea evaziunii fiscale şi continuarea politicii de coeziune.
Socialiştii europeni discută despre cum ar putea să arate UE după Brexit, în condiţiile în care la Consiliul de primăvară şefii de state şi de guverne vor analiza un document care ar putea sta la baza concluziilor summitului aniversar de la Roma, când vom afla dacă pe viitor vom trăi într-o Europă cu mai multe viteze, idee ferm respinsă de România, dar sprijinită de Franţa, Germania, Italia şi Spania.
Socialiştii au de discutat şi despre procedurile în curs pentru crearea unei alianţe în Parlamentul European, împreună cu ecologiştii şi cu grupul Stânga Europeană Unită - Stânga Ecologistă Nordică.
Ce au toţi în comun este nemulţumirea faţă de posibilitatea existenţei unei Europe de mâna întâi şi a uneia de mâna a doua.
Liderul socialiştilor, Gianni Pittella, a spus că statele membre trebuie să progreseze împreună pe aceeaşi cale şi nimeni nu trebuie lăsat în urmă, însă, a adăugat Pittella, nici nu trebuie blocate prin veto acele state care vor să coopereze mai strâns.
În plus, reuniunea socialiştilor vine chiar după summitul social de primăvară, unde preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunţat că va prezenta în curând o propunere privind întărirea dimensiunii sociale a uniunii, un aşa-numit pilon european al drepturilor sociale.
Şi socialiştii susţin această idee, dar vor ca acest pilon să fie la baza viitoarei UE.