RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII LA CAMERA DEPUTAŢILOR
Deputaţii au început săptămâna de lucru cu o dezbatere pe tema legislaţiei electorale şi a organizării alegerilor locale şi parlamentare din 2016.
Articol de Angela Matei, 12 Februarie 2016, 16:43
Discuţiile au avut loc, luni, la solicitarea grupului parlamentar PNL, în cadrul “Orei premierului”.
Dacian Cioloş, prima prezenţă la “Ora premierului” :
Alegerile locale vor fi organizate în mod nepărtinitor, pe baza legislaţiei elaborate de Parlament
Prim ministrul a cerut partidelor care susţin revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin să-şi asume o evaluare pe această temă fără a culpabiliza Guvernul că nu a schimbat legislaţia.
Dacian Cioloş le-a explicat deputaţilor că nu a considerat util într-un proces democratic ca Executivul să impună reguli noi printr-o ordonanţă de urgenţă.
“Avem nevoie de un punct zero, de un punct de plecare în care fiecare instituţie să-şi asume rolul pe care-l are în acest sistem democratic şi din acest motiv nu am vrut să intru în acest joc”, a subliniat şeful Executivului.
Plan de măsuri pentru implementarea votului prin corespondenţă
Premierul Dacian Cioloş i-a informat pe deputaţi că Guvernul va pune la dispoziţia Parlamentulu un plan de măsuri pentru votul prin corespondenţă .
Şeful Executivului a precizat că, potrivit noii legislaţii, responsabilitatea organizării alegerilor în diaspora este împărţită între Executiv şi Autoritatea Electorală Permanentă.
Guvernul lucrează, în prezent, la pachetul legislaţiei secundare, care trebuie adoptat în perioada imediat următoare.
Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electroală Permanentă au început o campanie de informare cu privire la votul prin corespondenţă.
Activitatea deputaţilor, blocată de “legea toleranţei”
Programată miercuri, la ora 10, şedinta Camerei Deputaţilor a început cu întârziere şi cu o pauză de consultări deoarece liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles în ceea ce priveşte păstrarea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.
Discuţiile în contradictoriu şi pauzele de consultări s-au succedat timp de peste 2 ore.
Reprezentanţii PNL au cerut amânarea dezbaterii motivând că raportul asupra acestei iniţiative legislative a fost distribuit deputaţilor abia miercuri dimineaţa, înaintea şedinţei.
Liberalii au susţinut că nu s-au respectat astfel cele 5 zile prevăzute de Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru studierea raportului.
De cealaltă parte, PSD a subliniat că pe ordinea de zi aprobată de Biroul Permanent figura şi acest proiect de lege sub rezerva primirii raportului.
Social democraţii au precizat că, în cazuri similare, cu acordul liderilor de grup, s-au introdus pe ordinea zi proiecte de lege care primiseră raport din partea Comisiei de specialitate cu o zi înainte.
După aproximativ 2 ore de schimb de replici, dezbaterile în plen au fost suspendate, iar Biroul Permanent a decis scoaterea legii toleranţei de pe ordinea de zi.
Singurul punct păstrat pe ordinea de zi a şedinţei în plen a Camerei Deputaţilor a fost o informare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.