RETROSPECTIVA evenimentelor politice în Camera Deputaţilor
Săptămâna parlamentară 5 - 9 octombrie a fost dominată de protestele parlamentarilor PNL care au anunţat, chiar de luni, că intră în grevă japoneză din cauza tergiversării legii votului prin corespondenţă.
Articol de Angela Matei, 09 Octombrie 2015, 14:42
În semn de protest faţă de modul cum decurg dezbaterile pentru adoptarea acestei legi parlamentarii liberali au intrat, luni, în grevă japoneză.
Senatorii şi deputaţii PNL au fost prezenţi la lucrãrile Parlamentului, dar au purtat banderole albe cu mesajul "votul prin corespondenţă".
Situaţia părea deblocată, miercuri, odată cu numirea unui nou preşedinte al Comisiei de Cod Electoral.
Deputatul PSD Gabriel Vlase l-a înlocuit pe liberalul Mihai Voicu, prilej cu care majoritatea parlamentară s-a angajat că până la mijlocul săptămânii viitoare va fi elaborat un proiect de lege care să fie înaintat plenului Parlamentului pentru dezbateri.
Dezbaterile au fost din nou amânate cu o săptămână
Parlamentarii PSD au reproşat Autorităţii Electorale Permanente că nu a respectat termenul până la care trebuia să prezinte un proiect care să stea la baza acestor discuţii.
Noul preşedinte al Comisiei de Cod Electoral a propus ca toate grupurile parlamentare să prezinte până luni răspunsuri la întrebările AEP privind tipul de scrutin electoral la care să se poată vota prin corespondenţă, categoriile de alegători care pot opta pentru această variantă, termenul pânã la care se pot înregistra alegătorii români care doresc sã voteze prin corespondenţă.
Amânarea dezbaterilor a constituit un nou prilej pentru ca puterea şi opoziţia să se acuze reciproc de lipsă de voinţă politică pentru adoptarea acestei legi.
Decizie de amânare a dezbaterii a fost luată şi în cazul cererii de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege privind pensiile senatorilor şi deputaţilor.
Plenul Parlamentului a aprobat solicitarea grupului parlamentar PSD care a motivat cererea prin intenţia de a modifica raportul primit de la Comisia pentru Statut prin introducerea ca principal criteriu pentru primirea de pensii speciale îndeplinirea a cel puţin un mandat de parlamentar.
►CAMERA DEPUTAŢILOR - ORA PREMIERULUI
Deputaţii au început săptămâna de lucru cu dezbaterea, în cadrul „Orei premierului”, a problemei migraţiei.
Puterea şi opoziţia au afirmat la unison că România nu se confruntă cu o criză a refugiaţilor, deputaţii fiind de acord şi în privinţa atitudinii pe care statul român trebuie sã o aibã în privinţa imigranţilor.
Atât primul ministru, cât şi reprezentanţii partidelor parlamentare au subliniat cã poziţia României trebuie sã fie de solidaritate, de sprijin şi colaborare, faţă de ceea ce reprezintã în acest moment o mare provocare pentru Uniunea Europeanã.
►AJUTOR PENTRU PREȘCOLARI
Susţinut de toate grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor a fost şi proiectul de lege prin care s-a introdus programul naţional pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor defavorizaţi.
Copiii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani, proveniţi din familii defavorizate, vor beneficia de un sprijin de 50 de lei pe lună pentru a merge la grădiniţă după ce proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor în calitate de for decizional.
►MODIFICĂRI LA LEGEA PRIVIND SIGURANȚA NAȚIONALĂ
Un alt proiect important introduce tăierile ilegale şi defrişările masive printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale.
Modificările au fost adoptate tacit de Camera Deputaţilor, iar proiectul care modifică Legea privind siguranţa naţională va fi transmis Senatului, care este for decizional în acest caz.
►UN MILIARD DE EURO PENTRU IRIGRAȚII
După ce partidele de la putere nu au reuşit săptămâna trecută să adopte în Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care, în următorii 5 ani, să se aloce un miliard de euro pentru refacerea sistemului de irigaţii, ministrul Agriculturii a găsit o nouă soluţie pentru acordarea acestei finanţări.
Daniel Constantin, care este şi deputat, a depus, la un alt proiect de lege, amendamente vizând alocarea sumei de un miliard de euro din bugetul de stat pentru sistemul de irigaţii.
Acest nou proiect a fost adoptat de comisia de agricultură şi va intra în plenul Camerei Deputaţilor, marţi, săptămâna viitoare.