RETROSPECTIVA evenimentelor în Senat. Moţiune simplă la adresa ministrului Oprea
Liberalii au depus, în săptămâna 26 - 30 octombrie, o moţiune simplă la Senat împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea. UNPR susţine că demersul opoziţiei nu este constituţional.
Articol de Nucu Jalea, 30 Octombrie 2015, 12:32
Luni, senatorii au aprobat proiectul de lege care reglementeazã dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale dintr-un credit ipotecar, prin transmisterea cãtre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat.
Iniţiatorii susţin cã proiectul de lege nu este împotriva bãncilor, ci restabileşte echilibrul contractual între bãnci şi debitori persoane fizice, în sensul cã riscul creditãrii sã fie împãrţit între ambii parteneri contractuali. Proiectul urmeazã sã intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Moţiune simplă împotriva ministrului Gabriel Oprea
Marţi, PNL a depus o moţiune simplã la Senat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea.
Documentul a fost semnat de 49 de parlamentari liberali şi neafiliaţi, care cer demisia vicepremierului Gabriel Oprea, pentru abuz şi dispreţ în exercitareea funţiei publice.
Vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea, considerã cã demersul opoziţiei de a depune o moţiune simplã la adresa vicepremierului Gabriel Oprea NU este constiuţional, având în vedere cã, potrivit acestuia, moţiunea PNL cere demiterea unui ministru, solicitare care poate fi fãcutã numai prin intermediul unei moţiuni de cenzurã.
Distrugerea fondului forestier devine amenințare la adresa securității naționale
În aceeaşi zi, Legea siguranţei naţionale a fost avizată de mai multe comisii permanente.
Ca urmare degradarea sau distrugerea resurselor naturale, a fondului forestier, cinegetic, piscicol, dar şi a apelor se considerã acţiuni care pun în pericol securitatea naţionalã a României.
Senatorii din comisiile pentru apãrare şi juridicã au amendat proiectul de lege privind siguranţa naţionalã a României, adoptat de Camera Deputaţilor şi au extins astfel, domeniile considerate vulnerabile.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor stipula că doar defrişãrile ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar erau introduse la capitolul vulnerabilitãţi la adresa siguranþei naţionale.
Senatorii au adoptat în unanimitate raport favorabil, urmând ca proiectul legislativ sã intre în dezbaterea plenului Senatului, care este camera decizionalã, săptămâna viitoare.
Se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate
Miercuri în plenul Senatului au fost adoptate proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate în vederea realizãrii unei administrãri unitare.
În expunerea de motive se aratã cã prin înfiinţarea agenţiei se urmãreşte prevenirea pierderii de biodiversitate şi a degradãrii ariilor protejate.
Caracterul legii este ordinar iar Senatul este primã camerã sesizatã.
Proiectul de lege privind Ziua Mondialã a Vederii a trecut şi el, astfel în România aceată zi va fi marcată în a doua zi de joi a lunii octombrie.
În expunerea de motive se aratã cã scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia populaţiei asupra afecţiunilor oculare.
Senatul este prima camerã sesizatã.
Tot la mijlocul săptămânii plenul Senatului a aprobat proiectul legislativ prin care municipiul Turda este declarat oraş martir al Revoluţiei din decembrie 1989.
Banii din jocurile de noroc, direcționați către Fondul Cinematografic
Fondul Cinematografic şi Institutul Naţional al Patrimoniului vor primi sume de bani provenite din profitul agenţilor economici care organizeazã şi exploateazã jocuri de noroc.
Proiectul de lege adoptat de senatori vine sã îndrepte efectele Ordonanţei Guvernului din 2009 care abroga prevederile ce stipulau direcţionarea unor procente din profitul agenţilor economici cu acest obiect de activitate cãtre Fondul Cinematografic, respectiv finanţarea bugetului Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice.
În acest caz Camera Deputaţilor este for decizional.
Senatul a mai adoptat miercuri o propunere legislativã prin care se introduce obligativitatea autoritãţilor administraţiei publice locale de a ţine evidenţa arborilor excepţionali.
Se menţioneazã cã arborii excepţionali şi zonele verzi reprezintã o parte integrantã în istoria fiecãrui oraş, având o contribuţie esenţialã la calitatea vieţii populaţiei.
Propunerea legislativã va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.
Moţiunea împotriva ministrului Oprea se votează luni
Biroul Permanent al Senatului a stabilit miercuri că moţiunea simplă intitulată Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganţã, abuz şi dispreţ în exercitarea funcţiei publice va fi citită şi dezbătută luni 2 noiembrie în plen.
Grupul de lucru mixt în domeniul Justiţiei a avut joi prima reuniune la care au participat reprezentanţi ai Senatului, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai asociaţiilor profesionale ale judecãtorilor, procurorilor şi avocaţilor, precum şi din reprezentanţi ai mediului universitar din domeniu. Grupul de lucru are un rol profesional şi îşi propune sã contureze o serie de proiecte legislative în domeniul justiţiei.
La comisia economică, săptămâna viitoare, urmează să fie dezbătut un proiect de lege care vizează închiderea supermaketurilor în weekend pentru a da o şansă micilor comercianţi, precum şi propunerea care interzice exportul de materie lemnoasă neprelucrată, pe o perioada de 5 ani.
Luni Biroul Permanent al Senatului va tranşa disputa iscată între putere si opoziţie pe tema constituţionalitătii dezbaterii moţiunii simple depuse de PNL.
Potrivit sitelui Senatului, moţiunea simplã a PNL urmeazã sã fie dezbãtutã şi votatã luni la ora 16.