Reţelele europene specializate în boli rare
La sfârşitul lunii trecute au fost lansate în toată Europa 24 de reţele formate din unităţi specializate în bolile rare.
Articol de Marilena Frâncu, 10 Martie 2017, 18:04
Astfel, vor fi reunite peste 900 spitale de profil din 26 de ţări, care vor colabora pentru tratamentul şi diagnosticarea acestor afecţiuni.
Printre acestea se regăsesc afecţiunile osoase, hematologice sau imunodeficitare.
La reţeaua de clinici specializate participă şi România cu şapte centre. Şeful Departamentului de cercetare al Comisiei Europene, doctor Ruxandra Draghia Akli.
"În 2016, Comisia Europeană a lansat un apel de manifestare a interesului în vederea stabilirii reţelelor europene de referinţă. Primele reţele de referinţă au fost aprobate de ţările membre, iar România participă cu şapte unităţi de expertiză. În comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, în România diagnosticul genetic este disponibil numai pentru câteva boli genetice", a spus Ruxandra Draghia Akli.
Reţelele europene de referinţă sunt reţele virtuale care reunesc furnizorii de asistenţă medicală din întreaga Europă pentru soluţionarea cazurilor medicale complexe ce necesită un tratament foarte specializat.
Statistica arată că, în prezent, sunt aproape 8 000 de boli rare care afectează aproximativ 30 de milioane de europeni, dintre care mulţi sunt copii, aminteşte redactorul nostru, Marilena Frâncu.