Reţea de Dezvoltare Rurală şi în România
România are, începând de joi, o Reţea Naţională de Dezvoltare Rurală, concepută pentru dezvoltarea acestui domeniu.
Articol de Radio România, 15 Martie 2012, 15:17
România era singura ţară din cele 27 ale blocului comunitar care nu avea o astfel de reţea.
”Reţeaua Națională de Dezvoltare Rurală din România (RNDR) nu există pe site-ul Reţelei europene de profil. Când faci click pe România se spune că partenerul nu a fost selectat, deşi reţeaua activează. Consider că această situaţie trebuie rapid corectată”, a precizat, joi, ministrul agriculturii, Stelian Fuia, la conferința de lansare a RNDR.
Ministrul agriculturii a criticat faptul că acest program se lansează, în România, cu trei ani şi jumătate mai târziu decât reţelele similare din celelalte 26 de ţări membre ale Uniunii Europene.
”Reţeaua din România se lansează cu trei ani şi jumătate mai târziu decât reţelele similare din celelalte 26 de ţări membre. Toate s-au lansat în 2007 şi 2008, iar noi o lansăm în 2012. Cred că trebuie să fim fericiţi că avem o rată bună de absorbţie pe PNDR, deşi nu s-a făcut diseminarea şi promovarea la timp a programelor europene de dezvoltare rurală”, a subliniat Stelian Fuia.
Programul iniţiat de Ministerul Agriculturii se va derula pe o perioadă de 4 ani şi beneficiază de o finanţare de peste 100 de milioane lei.
Ministrul Stelian Fuia a afirmat că vrea ca acest buget să fie folosit pentru investiții și crearea de locuri de muncă în mediul rural.
”Având această sumă de bani pot îndruma şi dezvolta centre locale de colectare, procesare, ambalare a legumelor şi frunctelor. Şi în acest fel micii fermieri au calea de a pune aceste legume şi fructe din micile gospodării pe rafturile reţelelor supermarket-urilor. Îmi doresc ca aceşti bani să nu fie cheltuiţi pe pietruirea unor drumuri care, după prima ploaie mai puternică, sunt spălate şi piatra dispare. Duceţi bani pe investiţii în locuri de muncă în mediul rural”, a declarat Stelian Fuia.
Proiectul, singurul privat gestionat din Uniunea Europeană, va ajuta în obţinerea mai rapidă a finanţărilor europene în agricultura românească.
”Este o provocare faptul că RNPR se află printre puţinele reţele din UE care sunt administrate privat, cele mai multe fiind în administrarea Autorităţilor de Management din Ministerele Agriculturii. Consider că realizarea obiectivelor Reţelei este critică pentru realizarea obiectivelor din PNDR, tocmai de acea voi urmări îndeaproape acest aspect, a mai declarat ministrul agriculturii.