Restructurări la Primăria Capitalei
Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au pe ordinea de zi de vineri a şedinţei de consiliu reducerea numărului de angajaţi ai administraţiei locale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 August 2010, 09:36
Potrivit legii, până la jumătatea lunii august, administraţiile locale din Capitală trebuie să stabilească noua structură de personal, conform unor noi organigrame, aprobate de consiliile locale.
Edilul şef, Sorin Oprescu, anunţa că până la termenul stabilit vor fi disponibilizaţi aproximativ 1.790 de angajaţi, dintr-un total de 6.000.
Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, afirmă că numărul celor care ar urma să fie daţi afară este repartizat în general în mod echitabil în unităţile subordonate.
Totuşi, cel mai afectat va fi Serviciul de Poliţie Comunitară - recunoaşte viceprimarul.
"Vreo 200 de persoane ar trebui să plece şi ne afectează, prin faptul că această reducere drastică este la una din unităţile care sunt esenţiale pentru liniştea publică, pentru paza parcurilor, a instituţiilor ş.a.m.d. Am gândit în sensul acesta reducerea drastică a numărului de TESA şi mărirea posturilor operative de gardieni care vor fi efectiv în teren", a spus viceprimarul pentru Radio România Actualități.
După cum spune Mircea Raicu, angajaţii care trebuie să plece nu vor fi daţi imediat afară, ci vor exista nişte etape.
Plecarea acestora - consideră viceprimarul - nu va afecta funcţionarea serviciilor Capitalei.
Reprezentantul Sindicatului "Forum" din Administraţia Publică, Dumitru Gherdan, spune că sindicaliştii vor monitoriza concedierile.
"Deocamdată avem promisiune, deocamdată nu avem nicio hârtie scrisă că va avea loc în fiecare instituţie o discuţie cu sindicatele, o negociere cu sindicatele din punct de vedere al criteriilor şi al modului de a reduce personalul, de la funcţionar public, că primează acea regulă de a se da o examinare, dacă sunt zece posturi ocupate toate zece şi rămân numai şapte, cei trei care pleacă trebuie să fie un examen, transparent şi fără influenţe", a spus liderul sindical.
De asemenea, mai multe unităţi ar urma să fie comasate sau desfiinţate şi angajaţii vor fi redistribuiţi.
De exemplu, potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Capitalei, Teatrul de Dans Contemporan, Teatrul Metropolitan al Tineretului şi Şcoala de Arte, Circ şi Variete "Globus", aflate în administrarea Primăriei Capitalei, vor fi desfiinţate.
În 13 instituţii de cultură vor fi reduse posturile.
PDL votează pentru disponibilizări
Reprezentanţii PD-L vor vota în şedinţa Consiliului General al Capitalei în favoarea măsurilor de aplicare a Ordonanţei 63/2010, care prevede reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală, a anunţat Elena Udrea, preşedinte interimar al Organizaţiei PD-L Bucureşti.
Ea a precizat însă că democrat-liberalii vor propune amendamente la aceste măsuri, între care creşterea numărului de poliţişti comunitari sau diminuarea personalului TESA.
Reprezentanţii PDL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor propune, mai multe amendamente privind reorganizarea aparatului de lucru al Primăriei Capitalei, a anunţat preşedintele interimar al filialei Bucureşti a partidului, Elena Udrea.
Consilierii democrat liberali doresc printre altele o creştere a numărului de poliţişti comunitari şi o reducere a personalului auxiliar din cadrul acestui serviciu, a mai spus Elena Udrea.
Ea a afirmat că modificările propuse de primarul general vor fi susţinute chiar dacă numărul personalului din subordinea directă a acestuia va creşte de la 1.025 la 1.120 de angajaţi.
Udrea a remarcat că reducerile cele mai semnificative de personal sunt propuse la serviciile care lucrează nemijlocit cu cetăţenii şi a adăugat că unul dintre amendamentele pe care consilierii PDL le vor propune, 'agreate, de altfel cu primarul', vizează creşterea numărului poliţiştilor comunitari 'care lucrează efectiv cu cetăţenii' şi o diminuare a personalului TESA.
Elena Udrea a mai arătat că, potrivit modificărilor propuse, din 687 poliţişti angajaţi, ar urma să rămână, în total, 389, din care 90 de oameni reprezintă personalul auxiliar, numai la departamentul imagine rămânând 7 angajaţi.
"Poliţia comunitară are o imagine bună", a afirmat Elena Udrea.
Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor din instituţiile publice, nu însă şi pentru companiile de stat care se finanţează din venituri proprii.