Restructurarea sectorului public "trebuie să continue"
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a declarat că este nevoie în continuare de reforme pentru ca România să aibă o creştere economică mai rapidă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Septembrie 2010, 17:44
Restructurarea sectorului public trebuie să continue în anii următori, chiar dacă nu va mai fi nevoie de o consolidare fiscală bruscă, astfel încât în urma reformelor economia să devină mai eficientă şi competitivă, a declarat, sâmbătă, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
"A existat o ajustare substanţială a echilibrului fiscal datorită măsurilor foarte dificile, dar necesare, care au fost luate. Nu va fi nevoie de o consolidare de o asemenea mărime în 2011 şi 2012, dar asta nu înseamnă că nu mai este nevoie de reforme pentru ca România să aibă o creştere economică mai rapidă şi o economie mai eficientă şi mai competitivă", a spus Franks, la un seminar organizat de Banca Naţională a României , cu ocazia aniversării a 130 de ani de activitate.
El a menţionat că dacă un stat nu trebuie să realizeze o consolidare fiscală bruscă nu înseamnă că acesta nu trebuie să reformeze şi mai mult sectorul public şi să implementeze reforme structurale.
Franks a adăugat că remanierea guvernamentală nu ar trebui să afecteze acordul cu FMI.
Arieratele, motiv de îngrijorare
FMI este foarte îngrijorat în privinţa problemei arieratelor sectorului public, care afectează şi sectorul privat şi revenirea economiei, a declarat, sâmbătă, şeful misiunii instituţiei financiare în România, Jeffrey Franks.
"Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa problemei arieratelor şi după cum ştiţi există şi o acţiune precursoare în acest sens. Am lucrat progresiv. Aceasta este o chestiune pe care vom continua să o subliniem: a avea arierate în sectorul public nu face rău numai sectorului public, ci şi celui privat şi revenirii", a spus Franks.
Potrivit oficialului FMI, Ministerul Finanţelor are o rezervă de lichiditate (cash buffer) suficientă.
"Vom lucra foarte atent pentru a ne asigura că există un buffer suficient", a afirmat Franks, întrebat dacă rezerva de lichiditate nu s-a diminuat după plata unor arierate.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, joi, că a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate în valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei vor fi acordate spitalelor şi 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor, informează Mediafax.
Şeful misiunii de evaluare a FMI a declarat la finele ultimei misiuni de evaluare că board-ul FMI va aproba eliberarea următoarei tranşe, de 914 milioane euro, din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care figurează şi plata arieratelor.
Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.
Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut.