Restricţiile se înmulţesc în întreaga lume, în pragul Crăciunului
Mai multe ţări şi-au intensificat măsurile de prevenţie odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.
Articol de Radiojurnal, 19 Decembrie 2021, 09:13
Cu o săptămână înainte de Crăciun, restricţiile se înmulţesc din nou în întreaga lume, în faţa ascensiunii variantei Omicron, la doar o lună de la identificarea ei în Africa de Sud.De asemenea, creşte presiunea asupra persoanelor nevaccinate şi tot mai multe ţări extind imunizarea la copii cu vârste mici. Cristian Bâcâin.
Varianta Omicron identificată în aproape 80 de ţări progresează dramatic în Europa, unde ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii ianuarie, potrivit Comisiei Europene.
Mai multe ţări şi-au intensificat măsurile de prevenţie odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.
Irlanda a redus programul până la ora 20:00 în baruri, pub-uri şi restaurante.
În Danemarca, după un nou record de 11000 de cazuri, între care 2500 de Omicron, se închid timp de o lună teatrele, cinematografele, sălile de concerte, muzeele şi parcurile de distracţie.
Guvernul Franţei a cerut primăriilor să anuleze concertele sau focurile de artificii programate pentru revelion. Pe continentul american, provincia canadiană Quebec reintroduce limitarea numărului de clienţi în baruri, restaurante şi magazine, iar în Asia, Coreea de Sud restabileşte de azi orele de închidere obligatorii pentru cafenele, restaurante, cinematografe şi alte locuri publice şi limitează adunările private la patru persoane.
Au reapărut şi restricţiile de călătorie. Franţa şi-a închis de azi graniţele cu Marea Britanie pentru călătorii fără motive convingătoare, după ce Regatul Unit a raportat al treilea record de la rând de contaminări zilnice, cu peste 93.000 de cazuri.
Deja ţări precum Irlanda, Portugalia, Italia sau Grecia solicită călătorilor europeni, chiar vaccinaţi, să prezintă un test negativ. Germania şi-a extins lista de ţări cu risc ridicat de infecţii ai căror cetăţeni voi intra în carantină dacă sunt nevaccinaţi. În paralel, continuă controverse politice despre vaccinarea obligatorie, care ar putea fi impusă şi altor categorii de angajaţi, în afara celor din sistemul sanitar.
Ecologiştii germani aflaţi în coaliţia de guvernământ spun că poliţiştii, profesorii şi pompierii nu pot păstra o distanţă de siguranţă în misiunile lor de protejare a altor persoane.
Liberalii, parteneri şi ei la guvernare alături de social-democraţi, resping însă vaccinarea obligatorie. În Elveţia doar persoanele vaccinate sau vindecate vor avea acces de luni în restaurante, unităţi culturale, sportive şi de agrement, precum şi la evenimente în spaţii închise.
O altfel de obligaţie extinsă la toate locurile publice ar trebui să intre în vigoare şi în Franţa,, de la începutul anului, după ce premierul Jean Castex a anunţat că vrea să transforme actualul certificat de sănătate într-unul de vaccinare, care exclude persoanele testate.
În acest timp se răspândeşte vaccinarea copiilor. Brazilia s-a alăturat altor ţări care o practică, precum Canada, Statele Unite, Israel, Chile, Portugalia, Italia şi Grecia.
În Franţa, Comitetul de etică s-a pronunţat în favoarea vaccinării grupei de vârstă 5-11 ani, insistând însă ca decizia să aparţină părinţilor.