Reputaţia profesională a Laurei Codruţa Kovesi, apărată de CSM
Plenul CSM a admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale a Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror general al României.
Articol de Radio România, 13 Decembrie 2012, 17:43
Decizia CSM a venit, după ce experţii Consiliului Naţional de Etică, cu unanimitate de voturi, şi Ministerul Educaţiei hotărâseră că magistratul nu a plagiat.
Rezoluţia CSM este răspunsul sesizării formulate de organizaţia nonguvernamentală Grupul de Investigaţii Politice (GIP).
În 18 mai, Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat.
GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara. Textele invocate de GIP ar fi fost publicate în 2006, 2007.
ONG-ul a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, susţinând că lucrarea de doctorat a fostului procuror general al României este un plagiat.
Acuzaţiile de plagiat au fost infirmate ulterior, de Consiliul Naţional de Etică, din cadrul Ministerului Educaţiei.
Decizia CSM a avut la bază raportul Inspecţiei Judiciare, după verificările efectuate în urma cererii din 21 mai, a Laurei Codruţa Kovesi, de apărare a reputaţiei profesionale.
Aminim că CNECŞDTI a solicitat Laurei Codruţa Kövesi ca până la data de 6 iulie să înainteze Comisiei punctul de vedere cu privire la sesizarea înregistrată.
În 7 iulie, Laura Codruţa Kövesi a solicitat amânarea efectuării verificărilor de către inspectorii judiciari, cu privire la cererea sa de apărare a reputaţiei profesionale, până la finalizarea verificărilor de către de CNECŞDTI.
Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, prin Raportul final nr. 940/05.09.2012, a concluzionat următoarele:
"Analizând sesizarea nr. 606 din data de 25.05.2012 precum şi informaţiile, datele, documentele şi probele materiale, CNECSDTI constată respectarea tuturor normelor de bună conduită în activitatea de cercetare ştiinţifică. Drept urmare, apreciază ca fiind neîntemeiată calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal', susţinută de Laura Codruţa Kövesi, în decembrie 2011, indicate în sesizare", se arată într-un comunicat al CSM, remis, joi, presei.