Republica Moldova vrea în Uniunea Europeană
Priorităţile imediate ale Republicii Moldova sunt integrarea economică şi asocierea politică la Uniunea Europeană.
Articol de Cătălin Gomboş, 02 Octombrie 2010, 12:48
Republica Moldova ar putea solicita demararea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului viitor, când Polonia va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a afirmat , la Chişinău, ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.
Priorităţile imediate ale Republicii Moldova sunt integrarea economică şi asocierea politică la Uniunea Europeană, a spus Leancă.
Ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni sau formarea unei zone aprofundate de liber-schimb sunt, pentru moment, principalele ţinte în relaţia Republica Moldova - Uniunea Europeană, iar ambele implică o serie de ajustări ale legislaţiei la acquis-ul comunitar.
Ministrul moldovean de externe a arătat că după opt ani de stagnare în timpul guvernării comuniste, Republica Moldova a devenit în ultimul an cel mai activ partener în cadrul Parteneriatului Estic şi că există speranţe ca în următorul an Uniunea Europeană să fie chiar şi mai deschisă către Chişinău decât până acum.
"Ungaria si după aceea Polonia vor prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 ianuarie şi după aceea de la 1 iulie. Sunt două ţări care au o înţelegere istorică profundă a regiunii, care şi-au propus deja această fază, problema regiunii noastre, Parteneriatul Estic să fie printre obiectivele prioritare ale activităţii lor", a spus Iurie Leancă.
În Republica Moldova, opinia publică este încurajată de atenţia politică pe care Uniunea Europeană o acordă tot mai mult ţării, consideră ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.
Într-un interviu acordat Radio România, acesta a remarcat că, în pofida dificultăţilor economice, există un tonus social mai bun şi mult mai multe speranţe în destinul proeuropean al Republicii Moldova.
"Există şi nerăbdări şi temeri că lucrurile s-ar putea degrada. Există şi aşteptări nu întotdeauna realiste. Trebuie să îndeplineşti nişte criterii, să faci nişte eforturi şi fără susţinere populară pentru această direcţie, fără o bună campanie de explicare a obiectivelor, fără comunicare socială activă, răscrucea la care se află Republica Moldova nu va fi o răscruce, ci doar un moment de confuzie", a spus Teodor Baconschi pentru Radio România.