Republica Moldova şi-a propus ca în 2019 să adere la Uniunea Europeană
Guvernul de la Chişinău a stabilit un termen concret pentru aderarea la UE. Ţinta anunţată marţi de premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, este 2019, anul în care România va deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii.
Articol de Radio România, 29 Aprilie 2014, 13:23
Şeful executivului moldovean, Iurie leancă, a marcat, împreună cu omologul său de la Bucureşti, Victor Ponta, liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova.
Cei doi s-au întâlnit , marţi dimineaţa, în apropierea graniţei dintre cele două ţări, în localitatea de frontieră Sculeni.
Ambii premieri consideră acest eveniment o etapă importantă în procesul de aderare, iar 2019 este privit ca un termen ambiţios, dar posibil de îndeplinit.
Victor Ponta a întărit cu acest prilej promisiunile de sprijin din partea României pentru parcursul european al Moldovei.
Premierul Iurie Leancă a afirmat că într-o perioadă cu provocări deosebite, Republica Moldova trăieşte un vis transformat în realitate, în condiţiile în care eliminarea vizelor fusese formulată iniţial ca un obiectiv pe termen lung, transmite redactorul RRA.
În opinia sa, eliminarea vizelor va permite familiilor de moldoveni să se reunească mult mai des, iar cetăţenilor le va oferi posibilitatea să vadă acum cum se trăieşte în UE.
În plus, integrarea europeană ar însemna transformarea Republicii Moldova într-un stat funcţional, în care cetăţenii îşi regăsesc viitorul, iar tânăra generaţie nu se simte constrânsă de graniţe, a mai spus premierul de la Chişinău, care a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru deciziile concrete de sprijin.
"Avem un parteneriat fără precedent. Vreau să mulţumesc pentru decizia Guvernului de la Bucureşti de a ne asista cu 20 de milioane de euro pentru reconstrucţia grădiniţelor din Republica Moldova. Cu Victor Ponta, am lansat în 27 august anul trecut gazoductul Iaşi-Ungheni. Sunt convins că cel târziu în 27 august anul curent, gazele din România vor trece Prutul. Astfel, în practică, vom vedea ce înseamnă diversitate, ce înseamnă siguranţă energetică. Tot cu dl Ponta am convenit să construim sau să reconstruim mai multe poduri care au fost de-a lungul anilor peste Prut", a afirmat Iurie Leancă.
Victor Ponta: Obiectivul fundamental este aderarea la UE
Premierul Victor Ponta a anunţat, la rândul său, că poliţia de frontieră şi direcţiile de vamă din România vor lucra cu cele din Republica Moldova pentru ca toate procedurile, pe parcurs ce vor fi informatizate, să dureze din ce în ce mai puţin.
Este foarte important să nu se simtă singuri, sublinia premierul Victor Ponta, care arăta că obiectivul fundamental este acela ca în 2019, când România va avea preşedinţia UE, la masa Uniunii, Republica Moldova să aibă un loc egal cu celelalte ţări membre.
Şeful Executivului de la Bucureşti a mai spus că îşi doreşte ca tot ceea ce înseamnă Europa, în sensul bun, să fie resimţit cât mai repede şi de către cetăţenii Republicii Moldova.
Premierul l-a asigurat pe omologul său de la Chişinău că va exista şi sprijin, inclusiv pe ceea ce înseamnă cooperare pe securitate.
"În acest moment, Moldova se confruntă, regiunea se confruntă cu o foarte mare criză de securitate, produsă de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de agresiunea din Crimeea. De altfel, ca vicepreşedinte al CSAT, voi cere ca la prima şedinţă a CSAT să discutăm posibilităţile noastre de colaborare şi cooperare. România trebuie, dincolo de sprijinul pentru integrarea europeană, de sprijinul pentru proiecte economice de infrastructură, să dăm toate asigurările, şi Guvernul de la Chişinău să fie cât mai independent şi mai sigur în a-şi apăra integritatea, suveranitatea şi independenţa", a spus premierul Ponta.
În cadrul acţiunilor de marţi, care s-au desfăşurat atât în raionul Ungheni, într-un parc, unde premierul s-a întâlnit cu locuitorii din Sculeni, dar şi la punctul de trecere a frontierei, atât premierul Iurie Leancă, cât şi premierul Victor Ponta au stat de vorbă cu cetăţenii moldoveni, care vor traversa frontiera pe baza paşaportului biometric şi le-a explicat în ce constă această procedură şi ce le aduce bun acest privilegiu.
S-a vizitat punctul de trecere a frontierei, inclusiv cei doi prim miniştri au trecut frontiera, pe baza paşaportului biometric.
Potrivit redactorului RRA, premierul Victor Ponta s-a aflat şi pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, unde a verificat stadiul lucrărilor.