Republica Moldova în plină criză politică, la un an de la alegerea preşedintelui
Preşedintele Nicolae Timofti a fost ales după trei ani de blocaj politic. Un de de la alegerea preşedintelui găseşte însă, Republica Moldova în prag de alegeri anticipate.
Articol de Cătălin Gomboş, 16 Martie 2013, 10:58
Republica Moldova marchează, sâmbătă, un an de la alegerea preşedintelui Nicolae Timofti, care a pus capăt unui blocaj politic de aproape trei ani.
Aniversarea găseşte ţara în plină criză politică, cu un guvern revocat de parlament şi riscul convocării unor alegeri anticipate cu rezultate incerte.
Nicolae Timofti a fost ales preşedinte după aproape trei ani de blocaj politic declanşat după alegerile şi protestele antiguvernamentale din aprilie 2009.
În acest interval parlamentul a fost dizolvat de două ori în vederea convocării de alegeri anticipate, ambele câştigate de Alianţa pentru Integrare Europeană, care nu a avut însă suficienţi deputaţi pentru a alege şeful statului.
A durat mai mult de un an după ultimele alegeri anticipate până când s-a renunţat la varianta unui preşedinte din partea alianţei, ceea ce a convins mai mulţi demisionari din Partidul Comuniştilor să îl accepte pe independentul Nicolae Timofti.
Stabilitatea pe care părea să o promită depăşirea blocajului politic nu a durat însă mult.
Conflictele din cadrul coaliţiei de guvernare s-au acutizat treptat în ultimul an, culminând cu o serie de demiteri în care diferite partide ale alianţei s-au coalizat pe rând cu Partidul Comuniştilor.
Comuniştii încearcă acum să forţeze orgzanizarea de alegeri anticipate, însă partidele fostei Alianţe pentru Integrare Europeană şi preşedintele Nicolae Timofti s-au pronunţa împotriva acestora.
Nicolae Timofti, care trebuie să semneze un nou premier, s-a arătat dispus să îşi amâne alegerea o perioadă pentru a le da timp partidelor pro-europene să ajungă la un compromis.
Acestea au lansat săptămâna aceasta negocierile, însă deocamdată nu este clar dacă cei trei lideri vor reuşi să depăşească un conflict care pare să fi căpătat accente personale.