Republica Moldova are guvern "cu acte în regulă"
Guvernul Iurie Leancă îşi propune să conducă procesul de integrare în Uniunea Europeană către un punct de ireversibilitate, în ciuda unei conjuncturi socio-politice foarte dificile.
Articol de Mircea Dascaliuc, 01 Iunie 2013, 09:13
Guvernul Iurie Leancă a fost investit vineri, iar noii membri ai cabinetului au depus jurământul în faţa preşedintelui Nicolae Timofti.
După mai bine de trei luni de criză, lucrurile pe scena politică a Moldovei par că reintră în normal.
Învestirea guvernului Iurie Leancă este urmarea mai mulor acte politice care au avut loc sub spectrul celei mai nefavorabile soluţii, de rezolvare a crizei politice şi, anume, alegerile anticipate.
Cu atât mai meritorie este coagularea unei majorităţi parlamentare cu cât incertitudinea, suspiciunea şi apărarea anumitor interese au făcut ca pe parcursul negocierilor pentru creearea acesteia să apară situaţii de blocaj şi impas majore.
După cum aprecia Iurie Leancă, guvernul său îşi propune să conducă procesul de integrare în Uniunea Europeană către un punct de ireversibilitate, în ciuda unei conjuncturi socio-politice foarte dificile.
Sarcinile asumate sunt unele cu adevărat ambiţioase, aprecia preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii guvernului.
Preşedintele a salutat formarea coaliţiei pro-europene fără de care guvernul nu ar fi putut primi votul de încredere al Parlamentului.
Referindu-se la obiectivele noului executiv, preşedintele Nicolae Timofti şi-a exprimat speranţa ca programul guvernului să fie susţinut de parlament.
"Programul ambiţios pe care şi-l propune acest guvern trebuie să aibă în continuare susţinerea legislativului pentru ca procesele de modernizare a ţării să continue într-un ritm ridicat", a spus Nicolae Timofti.
Leancă, optimist la început de drum
Premierul Iurie Leancă a afişat în scurta sa alocuţiune de la ceremonia de depunere a jurământului o atitudine optimistă.
"Cu susţinerea majorităţii care a fost stabilită ieri, în Parlament, şi cu susţinerea dvs, domnule preşedinte dar şi a întregii societăţi, ne vom putea demonstra capacitatea de a schimba spre bine lucrurile din Republica Moldova", a explicat Iurie Leancă.
În conformitate cu programul de guvernare, sarcina de bază a guvernului, spune Iurie Leancă, va fi asigurarea integrării de facto a Republicii Moldova în spaţiul politic, economic şi geografic european care, însă, se va produce odată cu semnarea şi intrarea în vigoare a acordului de asociere, de liberalizare a regimului de vize şi de creeare a spaţiului economic comun cu Uniunea Europeană.
Ţinând cont de antecedente, unii analişti sunt de părere că, cel puţin până la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, rivalităţile din cadrul coaliţiei proaspăt formate nu se vor manifesta.
"Nu putem fi siguri că această coaliţie nouă va rezista un an şi jumătate, având în vedere că suntem în drept să aşteptăm continuarea războiului fratricid între PLDM şi PD. În tot cazul, putem fi siguri că această coaliţie va trece peste lunile de toamnă", a spus analistul Cornel Ciurea.
Felicitări pentru guvernul de la Chişinău
Indiferent de aprecierile din plan intern, din afara Republicii Moldova s-au transmis mesaje de felicitare pentru noua coaliţie de la Chişinău şi pentru guvernul pro-european condus de Iurie Leancă.
Ministerul român al Afacerilor Externe salută evoluţia situaţiei politice de la Chişinău şi apreciază că aceasta reprezintă o garanţie a dezvoltării şi aprofundării relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova.
Comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Stefan Füle, a scris pe contul său de Twitter: "Moldova, felicitări noului guvern de coaliţie. Acum este timpul să se lucreze la reforme, la un sistem democratic de separare a puterilor în stat".
Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, a adresat, de asemenea, un mesaj de felicitare noului guvern de la Chişinău pe acelaşi site: "Felicitări, Moldova, pentru noul guvern, cu prim-ministrul Iurie Leancă şi cu ministrul de externe Natalia Gherman. Politica pro-europeană este confirmată".
Oricum, în actuala situaţie de la Chişinău, speranţa încheierii crizei politice este una îndreptăţită.