Reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene revin la București
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, şi directorul pentru țara noastră al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Székely, vin, marți, la Bucureşti, la invitaţia premierului Mihai Răzvan Ungureanu.
Articol de Angela Bârgoan, 21 Februarie 2012, 07:37
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a invitat reprezentanții celor două instituții internaționale să vină la Bucureşti pentru o "întâlnire de lucru" pe teme economice actuale.
Biroul de presă al Guvernului a prrecizat că discuțiile nu vor viza și scrisoarea de intenţie.
"Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a lansat şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi directorului pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Székely, invitaţia de a participa, la Bucureşti, în intervalul 21-22 februarie, la o întâlnire de lucru pe teme economice de actualitate. Scrisoarea de intenţie nu se va afla pe agenda de discuţie", se arată în comunicatul de presă.
Reamintim că scrisoarea de intenţie a fost convenită de către reprezentanții FMI şi ai Comisiei Europene cu fostul premier Emil Boc, cu o zi înainte ca acesta să demisioneze din funcția de șef al Executivului.
Mihai Tănăsescu: Va fi o vizită de curtoazie
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a precizat, de asemenea, că discuţiile celor trei nu vor viza scrisoarea de intenţie convenită cu puţin timp înainte de demisia fostului premier Emil Boc.
”Vizita are loc la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi se încadrează în practicile obişnuite atunci când o ţară, care are în derulare un program cu FMI şi Comisia Europeană, îşi schimbă Guvernul”, se arată într-un comunicat al reprezentantului Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
În document, se mai precizează că nu se aşteaptă ca în această vizită să fie aduse modificări scrisorii de intenţie, convenite la începutul lunii februarie.
Atunci, la finalul unei misiuni de circa două săptămâni, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali subliniau importanţa continuării politicilor macroeconomice prudente şi a accelerării reformelor structurale.
Aceștia aminteau, printre altele, necesitatea reformării profunde a sistemului sanitar, a eficientizării activităţii întreprinderilor de stat şi a prioritizării investiţiilor publice în funcţie de contribuţia lor la dezvoltarea economică a României.
Alte două aspecte convenite de autorităţi cu reprezentanţii FMI şi Comisiei Europene constau în prelungirea termenului-limită de aliniere a preţurilor energiei electrice pentru populaţie la tarifele europene cu doi ani, până în 2017, şi decizia de amânare a oricăror discuţii legate de majorări salariale în sectorul bugetar până la următoarea misiune din aprilie.