Reprezentanţii Comisiei Europene nu sunt de acord cu noul Cod Fiscal
UPDATE Autorităţile române nu au reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii Comisiei Europene în privinţa Codului Fiscal, a declarat astăzi ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.
Articol de Iulian Olescu, 25 Iunie 2015, 13:28
UPDATE Subiectul urmează să fie dezbătut în cadrul întâlnirii miniştrilor de finanţe (ECOFIN) din 14 iulie, iar Fondul Monetar Internaţional nu va mai face vizita de evaluare luna viitoare, pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a adăugat Eugen Teodorovici.
Discuţiile se poartă în contextul în care Executivul Comunitar nu a încheiat până acum o evaluare cu succes a actualului acord cu ţara noastră, dar şi al reducerilor de taxe decise de autorităţi.
La Bucureşti au avut loc astăzi întâlniri ale reprezentanţilor Comisiei Europene cu ministrii din domeniul Economic.
În jurul orei 13.00, s-au încheiat discuţiile cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici şi cu ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Rovana Plumb, a declarat la ieşirea de la Ministerul de Finanţe că a fost o întâlnire bună, în care s-a stabilit continuarea colaborării cu delegaţia Comisiei Europene la nivel de grupuri de lucru, în cadrul cărora Executivul îşi propune să promoveze măsurile pe care doreşte să le aplice, ministrul muncii menţionând printre acestea legea salarizării.
Conform ministrului Muncii, Misiunea Comisiei Europene a apreciat creşterea economică sustenabilă şi sănătoasă pe care o înregistrează România.
Rovana Plumb a mai precizat că autorităţile vor continua să respecte angajamentele asumate în ceea ce priveşte reformele structurale şi că pentru 2016 deficitul bugetar nu va depăşi 3%.
Ea a adăugat că o decizie finală privind soarta actualului acord cu Comisia Europeană va fi luat la întâlnirea miniştrilor de finanţe europeni din data de 14 iulie.
La rândul său, ministrul energiei, Andrei Gerea, a discutat cu misiunea CE despre posibilitatea de prelungire a termenului limită pentru închiderea minelor din Valea Jiului până în 2030.
"Dorinţa tuturor de a menţine activitatea, de a menţine mineritul în Valea Jiului şi cel mai important lucru care a fost solicitat a fost ca să obţinem sprijin pentru prelungirea termenului de închidere a minelor, în caz că vom ajunge la concluzia că trebuie să intrăm pe un program de genul acesta, să putem avea la dispoziţie mai mult timp, şi anume de la 2018 la 2030", a spus el.
Andrei Gerea a subliniat faptul că România va respecta calendarele agreate cu partenerii externi, va achiziţiona certificatele de dioxid de carbon şi va face o serie de demersuri absolut necesare la nivelul comisiei.