Reprezentanţi ai autorităţilor de la Bucureşti s-au întâlnit cu conaţionali stabiliţi în Italia
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, alături de senatori şi deputaţii şi de preşedintele AEP s-au întâlnit la Roma cu un grup de cetăţeni români
Articol de Elena Postelnicu, 05 Martie 2016, 08:51
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, consilierul prezideniai Sandra Pralong, mai mulţi deputaţi şi senatori, dar şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, s-au întalnit la Roma cu un grup de conaţionali stabiliţi în peninsulă pentru a discuta despre noile reglementări privind procesul electoral şi în special despre procedura votului prin corespondenţă, informează corespondentul RRA la Roma, Elena Postelnicu.
În cadrul dialogurilor pe care reprezentanţii autorităţilor de la Bucureşti le-au avut cu cele din Roma şi Bologna a fost evocată relaţia bilaterală excelentă dintre cele două state, partea română arătându-şi aprecierea pentru sprijinul pe care partenerii italieni îl acordă conaţionalilor noştri în procesul de integrare în ţara de reşedinţă.
Totodată, comunitatea românească, una dintre cele mai numeroase din peninsulă, de peste 1,2 milioane de cetăţeni are o contribuţie semnificativă în cadrul societăţii economiei italiene.
În acest context, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a subliniat importanţa promovării consecvente a reprezentanţilor comunităţii în structurile admnistrative la nivel local şi central pentru a contribui la afirmarea multiculturalismului.
Dan Stoenescu: Le-am spus oficialilor locali italieni că noi ne dorim o comunitate romanească bine integrată, o comunitate românească activă, inclusiv politic, nu numai social şi cultural. Şi am discutat acest lucru în contextul alegerilor locale din Italia. Românii au drept de vot, sunt cetăţeni europeni cu aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii italieni, deci pot vota în alegerile locale. Ne dorim să vedem consilieri români la Primăria din Bologna şi la toate primăriile din Italia, pentru că deja românii sunt oficial peste 1,2 milioane aici în Italia şi au dreptul de a alege şi a fi aleşi în alegerile locale. Şi o implicare cât mai mare, o implicare civică a românilor din Italia este absolut necesară, cu o singură condiţie: condiţia este ca românii să fie uniţi.
În delegaţia de la Bucureşti se află şi consilierul preşedintelui României pentru relaţia cu românii din afara graniţelor, Sandra Pralong, care a promis că va reveni în rândul comunităţii de români din Italia.
Sandra Pralong: Ei au nevoie de acest dialog şi asta mă determină şi pe mine, şi cu siguranţă şi pe colegii mei să fim mai vizibili şi să venim mai des să-i ascultăm. Pe de altă parte, înseamnă că ei au totuşi încredere în faptul că există soluţii sau vreau să cred că au încredere că există soluţii pe care statul este în măsură să le aducă.
Românii au fost curioşi să afle în special despre noile programe venite din partea Guvernului de la Bucureşti, dar şi despre noua modalitate de vot.
Ioan Boldijar: Sunt în Italia din 2006.
Reporter: Vi s-a parut eficientă această întâlnire?
Ioan Boldijar: Extraordinară. Niciodată nu am văzut atâtea autorităţi de la cel mai înalt nivel sa fie prezente şi să urmărească şi să rezolve multe-multe probleme pe care românii le-au ridicat. Probleme de muncă, de asistenţă socială şi mai ales mi-a plăcut foarte mult că s-a dezbătut situaţia copiilor din Italia., copii care trebuie să înveţe limba italiană, dar trebuie să nu-şi uite limba română.
Reporter: Sunteţi de acord sau nu cu votul prin corespondenţă?
Ioan Boldijar: Un lucru bun. Nu mai vrem să mai fim umiliţi, să stam pe la cozi, să avem probleme, să suferim, să nu putem ridica capul.