Reprezentanţa "Ţinutului Secuiesc", deschisă oficial la 1 iunie
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laslo Tokes,împreună cu cei doi eurodeputaţi ai UDMR, dau asigurări că deschiderea acestei reprezentanţe urmăreşte atragerea de programe europene de dezvoltare.
Articol de Simona Mihăescu, 31 Mai 2011, 11:02
Update-Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles va fi inaugurată oficial, miercuri, la Casa Regiunilor Ungariei.
Iniţiatorii, vicepreşedintele Parlamentului European, Laslo Tokes căruia i s-au alăturat cei doi europarlamentari ai UDMR, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba , ca şi consiliile judeţene Harghita şi Covasna susţin că, prin deschiderea acestui birou, se urmăreşte,atragerea de programe europene de dezvoltare.
Opoziţia din România a criticat sever această iniţiativă, acuzând autorităţile de neimplicare, iar preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a cerut lui Jerzy Buzek, şeful Parlamentului European, să nu recunoască reprezentanţa, ca partener instituţional de dialog.
Eurodeputatul László Tőkés spune, însă, că nu e nimic ilegal, nu există un ţel separatist, demersul încadrându-se într-o normalitate a reprezentării regiunilor
Într-o scrisoare adresată preşedinţilor Comisiei Europene şi Parlamentului European, precum şi Preşedinţiei ungare, grupul social-democraţilor din parlament solicită condamnarea oficială a iniţiativei, considerată o provocare separatistă inacceptabilă, arată, şeful delegaţiei Cătălin Ivan.
"Mie îmi pare rău nu pentru că UDMR face aceste presiuni şi că Budapesta îi încurajează, mie îmi pare rău că toate aceste lucruri se întâmplă cu o complicitate foarte clară din partea Guvernului României", a declarat Ivan.
PPE se distanţează
La rîndul lor, Grupul popularilor europeni, din care face parte şi PDL, s-a distanţat de acest eveniment.
Eurodeputatul PDL, Marian Jean Marinescu consideră că deschiderea reprezentanţei pentru o regiune fără statut reprezintă o provocare inutilă.
"Dacă faci un lucru fără a avea o finalitate, înseamnă că vrei, pur şi simplu, să provoci o discuţie, ceea ce s-a şi întâmplat, bineînţeles, şi să-ţi creezi o imagine în faţa unui număr redus de persoane. Pentru că eu cred că sunt mulţi maghiari în România, care vor să trăiască bine, nu neapărat într-un ţinut autonom", a susţinut Marinescu.
ALDE ridică problema statului juridic
Problema statutului Ţinutului Secuiesc a fost ridicată şi de grupul liberalilor (ALDE) din Parlamentul European.
Statutul juridic este important în condiţiile în care bugetul unei reprezentanţe trebuie alocat de statul membru din care face parte regiunea.
Accesarea fondurilor europene este un argument respins atât de social-democraţi, cât şi de liberali, a precizat la rândul său, europarlamentarul liberal Ramona Mănescu.
"Dacă aceste trei judeţe au nevoie de fonduri europene, eu zic că toată România are nevoie de fonduri europene. Şi, dacă un astfel de birou de reprezentare rezolvă problema, vreau să văd mai multe birouri de reprezentare a tuturor judeţelor din România", a subliniat Ramona Mănescu.
În toată această situaţie tensionată, grupul popularilor europeni din Parlamentul European anunţă că nu este implicat în organizarea evenimentului de la Bruxelles.
Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc va pleda pentru autonomie
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tökes, anunța în 27 mai, că va inaugura, săptămâna viitoare, reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles.
Demersul lui Tokes a fost susţinut şi de ceilalţi doi europaprlamentari UDMR, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba, acesta din urmă, recunoscând, că pe lângă lobby-ul economic, reprezentanţa va pleda şi pentru autonomie.
UDMR sprijină iniţiativa
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede că nu există motive de îngrijorare, din cauza biroului de reprezentare a "Ţinutului secuiesc" la Bruxelles.
Mai mult, a precizat acesta, Uniunea susţine iniţiativa, fiind vorba doar de un birou de lobby care ar ajuta la identificarea resurselor financiare pentru judeţele Harghita şi Covasna.
Ministerul de externe: Regretabilă aceasta acţiune
Ministerul de Externe anunţă că face demersuri pentru clarificarea situaţiei, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei reprezentanţe a unei aşa-zise unităţi administrativ-teritoriale din România care nu există.