Remus Pricopie: Se impune schimbarea manualelor şcolare
Ministrul Educaţiei declară, pentru Radio România Actualităţi, că în cel mai scurt timp posibil, manualele şcolare vor fi schimbate pentru că sunt depăşite.
Articol de Cristina Tache, 08 Ianuarie 2013, 13:25
Reforma manualelor şcolare este una dintre priorităţile noului ministru al educaţiei.
Remus Pricopie, declară într-un interviu pentru "Radiojurnalul de prânz" că multe dintre actualele manuale sunt depăşite şi se impune schimbarea lor, adaptarea la cerinţele naţionale şi europene, lucru care se va întâmpla în cel mai scurt timp posibil.
"Cred că manualele reprezintă o prioritate în condiţiile în care avem manuale destul de vechi din punct de vedere conceptual, cred că aliniera acestor modificări şi mă feresc de cuvântul reformă deşi în fond este o a doua reformă a manualelor sunt necesare şi dacă ne uităm ce se întâmplă la nivel european sau la nivel mondial în această zonă. Am avut o serie de dicuţii cu parteneri şi naţionali şi internaţionali pentru a continua acest proces şi într-un interval de timp cât se poate de scurt, dar să ştiţi că manualele nu se pot schimba peste noapte, dar totuşi într-un interval de timp cât se poate de scurt să avem manuale noi", a spus ministrul.
În interviul acordat Radio România Actualităţi, ministrul Educaţiei a făcut o serie de precizări legate de evoluţiile principalilor piloni ai învăţământului.
Noul ministru, Remus Pricopie, spune că-şi doreşte linişte în sistem şi că va continua majoritatea proiectelor aflate în desfăşurare.
Clasa pregătitoare se păstrează
Ministrul precizează că clasa pregătitoare va rămâne şi în acest an, potrivit actualei legi a Educaţiei.
"În momentul de faţă, legea prevede foarte clar prezenţa clasei pregătitoare ca parte a ciclului primar. Prin urmare, şi anul acesta avem clasă pregătitoare, pentru că legea nu a fost schimbată înainte de 1 septembrie. Noi, la minister şi inspectoratele şcolare şi administraţiile publice locale, pentru că nu e doar reţeaua ministerului, sunt şi primăriile, consiliile locale, pregătesc anul şcolar următor în condiţiile legii actuale. Vom avea clasă pregătitoare", a declarat ministrul.
El adaugă însă că disfuncţionalităţile vor fi corectate.
Clasa a IX-a şi Bacalaureatul profesional, la mâna Parlamentului
În privinţa clasei a IX-a, ministrul susţine că aceasta rămâne la gimnaziu, iar eventualele schimbări vor avea loc în următorii ani.
Oricum, o clarificare se va face în momentul discutării legii în Parlament.
"Problema, însă, nu apare vizavi de ce se va întâmpla cu clasa a IX-a peste doi ani, ci problema apare de necesitatea revizuirii curricum-ului, de modificarea manualelor, de pregătirea cadrelor didactice, pentru că, dacă face această mutare a clasei a IX-a de la ciclul gimnazial la ciclul liceal, evident că sunt modificări de încadrare, de spaţii ş.a.m.d. Eu cred că, în următoarele luni, această problemă va fi tranşată într-o formă sau alta, la nivelul Parlamentului, şi atunci, Ministerul Educaţiei va şti exact în ce direcţie să acţioneze", a precizat minsitrul.
Şi în privinţa bacalaureatului profesional, decizia aparţine tot Parlamentului.
"Dacă Parlamentul, în sesiunea din februarie sau din martie, va introduce bacalaureatul profesional, atunci vom vedea din ce an şcolar se va introduce această opţiune şi, oricum, modificarea legii privind bacalaureatul profesional nu presupune modificarea actualului model de susţinere a examenului de bacalaureat, ci presupune adăugarea unei componente opţionale. Deci eu cred că, în linişte, cu toată seriozitatea necesară, vom găsi soluţii pentru a respecta legea şi a duce la bun sfârşit aceste examene naţionale", a mai spus ministrul în interviul acordat Radio România Actualităţi.
AUDIO Interviul integral acordat redactorului RRA, Ciprian Sasu