Remus Cernea, împins şi huiduit de localnici la Roşia Montană
Deputatul Remus Cerneaa fost împins şi huiduit de oamenii care protestează la Roşia Montană, fiind necesară intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor pentru scoaterea lui din mulţime.
Articol de Flori Doman, 25 Septembrie 2013, 18:02
O parte a parlamentarilor din comisia care analizează legea cu privire la extragerea aurului de la Roşia Montană este miercuri în localitate, pentru o vizită de documentare.
După discuţiile purtate cu reprezentanţii minerilor, situaţia s-a tensionat, pe fondul protestelor şi al încercării unui deputat de a participa la discuţii.
Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier de la Roşia Montană, s-a întors în localitate după ce a participat la Albac la un miting de protest faţă de proiect.
Deputatul a încercat să intre în Căminul Cultural din Roşia Montană, unde membrii Comisiei speciale parlamentare se întâlnesc cu reprezentanţii Sindicatului "Viitorul Mineritului" Roşia Montană şi cu cei ai administraţiei locale.
Cernea a fost împins şi huiduit de oamenii adunaţi acolo, care nu i-au permis accesul. Protestatarii - localnici, susţinători ai proiectului, şi angajaţi ai RMGC - i-au spus deputatului: "Ieşi afară din Roşia Montană, nu ai ce căuta aici".
În cele din urmă, a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor pentru scoaterea lui Cernea din mulţime.
Deputatul a declarat, ulterior, presei, că a mers la Roşia Montană să asculte toate părţile, dar a fost împiedicat.
"Dialogul trebuie purtat fără forme de violenţă. Am venit la Roşia Montană să ascult ambele părţi, dar nu am fost lăsat. Rămân un om al dialogului, dar am o părere fermă împotriva acestui proiect cu cianuri", a declarat Cernea.
Comisia specială privind Roşia Montană, primită cu proteste
Membrii Comisiei parlamentare speciale privind Roşia Montană au fost primiţi cu proteste la intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti.
Aproape 300 de localnici şi mineri care susţin investiţia, echipaţi cu salopete, căşti şi lămpaşe, au scandat sloganuri : "Vrem să muncim, nu să cerşim", "România nu uita, mineritul e şansa ta", "Solidaritate, solidaritate", "Cinste lor, cinste lor minerilor".
Doar 13 din cei 21 de parlamentari ai comisiei speciale privind Roşia Montană au ajuns miercuri în zona exploatării miniere pentru o vizită de documentare.
Vizita include mai multe cariere miniere, amplasamentul iazului de decantare a apelor cu cianuri şi zona protejată a centrului istoric din Roşia Montană.
În prima parte a zilei, senatorii şi deputaţii au discutat cu primarul localităţii, Eugen Furdui.
Iată care sunt motivele pentru care edilul susţine proiectul exploatării aurifere.
"Problema de mediu, poluarea istorică care se află la Roşia Montană, în momentul de faţă se rezolvă problema de patrimoniu. Va fi restaurat, conservat patrimoniul de la Roşia Monatnă. Problema socială, locurile de muncă şi bineînţeles problema economică, 4 miliarde de dolari din economia României, strică în momentul de faţă. Eu cred că aceste 4 lucruri sunt elementare ca acest proiect, bineînţeles că dacă este pe lege, să fie implementat şi să i se dea drumul", a spus Furdui.
De cealaltă parte, împotriva proiectului şi a adoptării legii pe această temă, se organizează manifestaţii de trei săptămâni în Bucureşti şi în alte localităţi din ţară.