Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare
Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul "Transformatorul", în care este acuzat că a vândut transformatoare uzate la suprapreţ.
Articol de Flori Doman, 30 Ianuarie 2014, 08:11
UPDATE Fostul ministru al transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, s-a predat joi seară la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi - ne-a transmis corespondentul RRA, Ştefan Daraban.
Decizia de joi a completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Completul de cinci judecători, condus de Livia Stanciu, a respins joi recursul lui Relu Fenechiu şi a menţinut pedeapsa de 5 ani dată anterior de un alt complet de la instanţa supremă.
Lui Relu Fenechiu i s-a interzis exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de trei ani după detenţie.
De asemenea, instanţa a menţinut şi condamnările în cazul celorlalţi inculpaţi.
Lucian Fenechiu, fratele lui Relu Fenechiu, a primit 5 ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi Mihai Bogdan Damian, administrator la compania Europlus SRL Iaşi.
Alte condamnări: Petru Andronache - 7 ani, Ioan Turbatu - 6 ani şi Ioan Mărghidan - 6 ani de închisoare cu executare, aceştia fiind foşti directori în cadrul SISEE Moldova.
Pe latură civilă, judecătorii au scăzut prejudiciul pe care fraţii Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi trebuie să-l plătească în solidar, de la 6 milioane de lei în primă instanţă la 5,7 milioane de lei.
Decizia este definitivă, urmând ca toţi inculpaţii din acest dosar să fie încarceraţi.
Fenechiu, acuzat acuzat că a vândut transformatoare uzate la suprapreţ
Relu Fenechiu este acuzat că a vândut către sistemul energetic naţional transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în urmă cu 30-40 de ani, la preţ de echipamente noi.
Prejudiciul total calculat de procurori depăşeşte şapte milioane şi jumătate de lei.
Anterior, Relu Fenechiu a recunoscut că ia în calcul faptul că poate fi condamnat de instanţă, dar a subliniat că se consideră în continuare nevinovat.
"Este pentru prima oară când un om de afaceri ajunge în faţa instanţei pentru un astfel de caz, o complicitate, care nu este gândită decât prin prisma faptului că un martor a afirmat că am fost văzut odată în cabinetul unui director şi prin faptul că anumite plăţi ale facturilor au fost făcute înainte de termenul scadent. Niciodată în istoria justiţiei nu a existat o condamnare pentru o asemenea faptă", a mai spus Relu Fenechiu, citat de Agerpres.