Relaţia UDMR cu PDL este în esenţă corectă
Preşedintele UDMR Marko Bela susţine că relaţia cu partenerul de guvernare este în esenţă corectă, dar constată că mesajul din interiorului UDMR este îngrijorător pentru Uniune
Articol de Simona Mihăescu, 25 Septembrie 2010, 18:15
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că la Congresul al X-lea al formaţiunii, care va avea loc în perioada 26-27 februarie 2011, se va produce o schimbare, atât la nivel de conducere, cât şi la nivel de statut şi program politic.
Marko Bela crede că este nevoie de crearea unei viziuni în ceea ce priveşte viitorul UDMR, care să răspundă unor întrebări, cum ar fi viitorul unit al organizaţiei, dar şi rămânerea în viaţa publică a celor care au acumulat experienţă în viaţa politică, aceasta fiind sarcina sa principală.
Despre relaţia pe care o are UDMR cu PD-L , liderul UDMR spune că în esenţă este o relaţie corectă, dar a subliniat că mesajul din interiorul UDMR este îngrijorător pentru conducerea Uniunii.
"Cred că, cu partenerul nostru, bine sau rău, dar în esenţă la fel de corect, vom colabora ca şi cu alţii, în trecut. Însă aliatul nostru are dileme interioare, pe care nu le poate depăşi. (...) Spre exemplu, primim critici de la Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) , care a sprijinit anul trecut acest partid şi acest preşedinte... Noi am ascultat şi voinţa alegătorilor şi părerea CNMT.
El a subliniat că CNMT "cochetează cu formarea unui nou partid şi de aceea UDMR va acţiona altfel.
Totodată , preşedintele UDMR a infirmat că nu funcţionează bine colaborarea dintre Uniune şi CNMT.
UDMR vrea asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei Naţionale.
Tot la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat că ar putea propune partenerilor de guvernare asumarea răspunderii Guvernului pe legea Educaţiei Naţionale.
"Şi PDL e conştient că nu putem avea o reformă în învăţământ fără această lege, de exemplu la descentralizarea care e necesară - nu putem să lăsăm pentru un an în ceaţă tot învăţământul. Deci, din acest punct de vedere, noi am fi de acord şi am propune chiar o asumare a răspunderii. (...) E clar că e un an foarte greu, dar nu trebuie să uităm nici acele legi care ţin şi de comunitatea maghiară'', a susţinut Borbely.
Borbely a mai spus că UDMR va propune, luni, în cadrul coaliţiei, ca în două săptămâni să se facă o analiză a ceea ce s-a realizat din programul de guvernare.
..." Eu am spus că totuşi sunt unele priorităţi şi ale UDMR-ului şi ale coaliţiei, care trebuie, în această perioadă, până la sfârşitul anului, onorate'', a precizat ministrul.
Borbely s-a declarat, totodată, pentru eliminarea impozitului forfetar.
Acesta a mai menţionat printre priorităţi Legea Minorităţilor, pentru care nu s-a început discuţia în Camera Deputaţilor şi ''stă îngheţată de patru ani'', precum şi noua lege a bugetului.
Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a mai decis ca al X-lea Congres al UDMR, să se desfăşoare în perioada 26-27 februarie 2011, la Oradea.
Membrii CRU au decis organizarea Congresului la Oradea, cu doar un vot ''împotrivă'' şi două abţineri, pe considerentul că este un gest simbolic ca primul şi al zecelea congres să aibă loc în acelaşi oraş.
Aceştia au avut de ales între oraşele Oradea şi Miercurea Ciuc pentru organizarea congresului.
Decizia a fost luată în baza unor criterii clar stabilite, cum ar fi infrastructura de transport, sală cu peste 600 de locuri, posibilităţi de masă şi cazare între 600 şi 700 de locuri,posibilităţi de finanţare, buget detaliat şi contribuţii proprii la organizarea congresului, informează Agerpres.