Relansarea economică şi crearea de locuri de muncă, priorităţi UE
Uniunea Europeană are ca principale priorităţi relansarea economică a Europei şi crearea de locuri de muncă. Printre soluţiile propuse de UE pentru crearea de locuri de muncă se află înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Articol de Carmen Valică, 10 Ianuarie 2013, 14:18
Membrii Comisiei Europene se află la Dublin pentru discuţii prilejuite de lansarea oficială a preşedinţiei irlandeze a Uniunii.
Relansarea economică a Europei şi crearea de locuri de muncă sunt priorităţile anunţate de Irlanda pentru următoarele şase luni, în condiţiile în care milioane de europeni sunt afectaţi de şomaj şi scăderea nivelului de trai.
Potrivit unui studiu al Comisiei, după cinci ani de criză economică şi după o revenire a recesiunii în 2012, şomajul a atins noi cote maxime pentru ultimii aproape 20 de ani.
Veniturile gospodăriilor s-au diminuat şi riscurile de sărăcie sau de excluziune sunt în creştere, în special în statele membre din sudul şi estul Europei.
Identificarea soluţiilor de creştere economică sunt, de altfel, priorităţi ale liderilor europeni de ceva vreme.
Cea mai recentă iniţiativă a Comisiei vizează crearea de locuri de muncă prin sprijinirea înfiinţării de noi întreprinderi.
Întreprinderile mici şi mijlocii, principalele furnizoare de noi locuri de muncă
În opinia specialiştilor europeni, întreprinderile nou înfiinţate, în special cele mici şi mijlocii, sunt principalele furnizoare de noi locuri de muncă.
În fiecare an acestea fac în Europa patru milioane de angajări, iar pentru sprijinirea lor, Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan de măsuri menit să-i încurajeze pe europeni să înfiinţeze noi întreprinderi.
Comisarul pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, a vorbit despre nevoia unei schimbări de mentalitate.
"Am identificat trei direcţii de acţiune. Prima vizează educaţia şi formarea profesională, a doua - înlăturarea piedicilor care apar în calea oamenilor de afaceri, inclusiv birocraţia, şi, în fine, stimularea efectivă a înfiinţări de noi întreprinderi. E vorba despre o adevărată schimbare de mentalitate, nu statul trebuie să mai aibă rolul principal, ci cetăţeanul, întreprinzătorul privat", a declarat Tajani.
Planul Comisiei vizează crearea unei pieţe europene pentru microfinanţare şi simplificarea structurilor de impozitare, precum şi creşterea sprijinului pentru întreprinderile recent înfiinţate care se bazează pe folosirea internetului.
În condiţiile în care circa jumătate dintre întreprinderi eşuează în primii cinci ani, statele membre ar urma să aplice măsuri concrete de sprijin pentru aceşti ani de început.
Comisia mai propune eliminarea barierelor din calea transferului unei firme în altă ţară.
În România, potrivit datelor furnizate anul de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, IMM-urile angajează peste 2,5 milioane de persoane, iar numărul total al angajaţilor din firme e de patru milioane. 90% din capitalul românesc s-ar regăsi în întreprinderi mici şi mijlocii.