Regulamentul Camerei Deputaţilor, modificat în lipsa opoziţiei
Deciziile Biroului permanent al Camerei se vor putea lua cu votul majorităţii celor prezenţi în sală, şi nu cu votul a jumătate plus unu din numărul total al membrilor săi, cum era până acum.
Articol de Iulia Gherman, 16 Noiembrie 2010, 14:57
Cu 173 de voturi pentru, trei împotrivă şi două abţineri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în absenţa opoziţiei, hotărârea prin care deciziile Biroului Permanent pot fi luate cu votul majorităţii membrilor prezenţi la respectiva şedinţă.
S-a modificat astfel Regulamentul de funcţionare a Camerei, care, iniţial prevedea că Biroul Permanent poate lua o hotărâre doar cu votul a jumătate plus unu din numărul total al membrilor săi.
Deputaţii puterii au precizat că renunţarea la cvorumul necesar şedinţelor de Birou Permanent deblochează activitatea acestui for ale cărui lucrări sunt boicotate de două luni de PNL şi PSD.
Opoziţia sesizează Curtea Constituţională
Deputatul PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz a anunţat că opoziţia va sesiza Curtea Constituţională.
"Vă garantez că nu există niciun Parlament în nicio ţară cu idei democratice sau cu construcţii democratice care să funcţioneze doar cu majoritatea, aşa cum funcţionează astăzi sau începând de astăzi Camera Deputaţilor în România", a spus Duvăz.
Opoziţia a criticat modificarea regulamentului şi nu a participat la sesiunea de vot final, precizând că se instaurează un abuz al unei majorităţi conjuncturale.
PSD şi PNL au părăsit lucrările în semn de protest faţă de conducerea acesteia de către preşedintele Roberta Anastase.
Liderii de grup ai social-democraţilor şi ai liberalilor au precizat că opoziţia va participa la şedinţa de vot final, programată pentru ora 13:00, doar dacă aceasta va fi condusă de un alt reprezentant din conducerea Camerei Deputaţilor.
Acest lucru nu s-a întâmplat, drept pentru care opoziţia nu a revenit în sală la votul final.