Regionalizarea prin asumare, respinsă de opoziţie
O eventuală regionalizare prin procedura angajării răspunderii nu este acceptată de opoziţie.
Articol de Cătălin Purcaru, 30 Aprilie 2013, 18:51
PDL este radical în această privinţă, iar UDMR spune că vrea dialog cu actuala putere, dar precizează că susţine în continuare proiectul propriu.
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, afirmă că proiectul propus de guvernul USL, cu opt regiuni administrativ-teritoriale, va duce la creşterea birocraţiei.
"E vorba de acele regiuni statistice pe care le susţinem în continuare. Guvernul României vrea să facă regiuni teritorial-administrative pe care noi nu le vrem acuma, nu considerăm că e nevoie de încă un nivel de birocraţie în România. Mă bucur că premierul Ponta doreşte să aibă dialog cu fiecare formaţiune politică şi cred că e bine, e un pas înainte, a spus Mate Andras Levente.
Liderul UDMR a atras atenţia că până la regionalizare şi la unităţi administrative trebuie modificată Constituţia.
"Obligatoriu, pentru a face regiuni cu atribuţii teritorial-administrative, trebuie modificată Constituţia, iar cum preconizez şi cum lucrăm în comisia de modificare a Constituţiei, la sfârşitul acestui an, dacă se va ţine referendum pentru adoptarea modificărilor din Constituţie şi doar după aceea putem vorbi de regionalizare în sens administrativ", susţine acesta.
Liderul deputaţilor UDMR consideră că propunerile de modificare a legii fundamentale vizează drepturile minorităţilor, descentralizarea şi buna funcţionare a justiţiei.
De asemenea, Mate Andras Levente susţine că se doreşte eliminarea posibilităţii guvernului de a adopta ordonanţe de urgenţă, precum şi restrângerea atribuţiilor prefectului.