Regele Mihai împlineşte 92 de ani
Majestatea Sa Regele Mihai I al României împlineşte 92 de ani.
Articol de Flori Doman, 25 Octombrie 2013, 14:56
25 octombrie este ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României.
Potrivit unui comunicat emis de Casa Regală, Majestatea Sa va sărbători public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil.
"Majestatea Sa împlineşte 92 de ani în ziua de 25 octombrie 2013, iar în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil sărbătoreşte public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică. Români din toată ţara şi din Basarabia sunt asteptaţi cu plăcere la Palatul Elisabeta. La ora 11:00, Majestatea Sa va iesi în balconul Palatului, pentru a saluta participanţii. Cu ocazia evenimentului va avea loc, timp de trei sferturi de oră, un concert în grădina Palatului. Intrarea este liberă, fără invitaţii", se arată în comunicat.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921.
A fost fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mama Elena.
Regele, felicitat de premier şi de preşedintele Senatului
Regele Mihai a primit urări de la premierul Victor Ponta şi de la preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
Preşedintele Senatului a afirmat, cu prilejul aniversării zilei de naştere a regelui Mihai, că destinul european al României este strâns legat de acţiunile acestuia şi că fostul suveran va rămâne un reper moral şi "un model de demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu pentru statul român şi pentru cetăţenii săi".
De la domnia Regelui-copil la viaţa tăită în exil
Regele Mihai şi-a început prima domnie la doar 6 ani, în 1927, după moartea bunicului său, regele Ferdinand.
O evocare a personalităţii Regelui Mihai I al României, exclusiv online, în categoria Politicopedia.
Domnia, tutelată de o regenţă condusă de principele Nicolae al României, a durat trei ani, până la urcarea pe tron a regelui Carol al 2-lea.
Mihai I a redevenit suveran al României în 1940, după abdicarea tatălui său.
Următorii şapte ani au fost printre cei mai grei din istoria modernă a României: cel de-al Doilea Război Mondial, marcat de o dificilă campanie în Est şi de întoarcerea armelor împotriva Germaniei, decizie asumată de regele Mihai, precum şi instaurarea comunismului în România.
Mihai I a abdicat la 30 decembrie 1947. Casa Regală susţine, însă, că actul abdicării este ilegal şi lovit de nulitate, întrucât a fost semnat sub ameninţarea că 1000 de tineri vor fi executaţi şi nu a fost sancţionat de Parlament.--fb1
Din 1948 regele s-a aflat, împreună cu familia sa, în exil timp de aproape 50 de ani.
O încercare de revenire, în 1990, a fost blocată de autorităţile române de atunci, Regele fiind oprit de un convoi al poliţiei şi forţat să se întoarcă la aeroport şi să părăsească ţara.
După o scurtă vizită în 1992, Regele a fost împiedicat să viziteze România din nou până în 1997, moment care marchează începutul reconcilierii şi normalizării relaţiilor cu Casa Regală, informează redactorul RRA, Cătălin Gomboş.
Galeria vocilor de aur vă pune la dispoziţie înregistrări din Fonoteca de Aur a Radioului, cu Regele Mihai.
Arborele genealogic. Sursa familiaregală.ro
Decorat cu "Emblema de Onoare" a Armatei Romane
Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost decorat cu “Emblema de Onoare” a Armatei Române în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenta Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolae ai României.
Discurs istoric în Parlament
În 2011, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Majestatea Sa, Regele Mihai I s-a adresat Camerelor reunite ale Parlamentului României, după 64 de ani de la ultimul discurs rostit în faţa Legislativului.
Discursul a fost considerat unul istoric.
AUDIO Discursul Regelui în Parlament