Regele Mihai, ceţătean de onoare al oraşului Kroměříľ
La Palatul Elisabeta, din Capitală, continuă seria evenimentelor ocazionate de împlinirea a 90 de ani de către Regele Mihai.
Articol de Radio România, 23 Octombrie 2011, 13:38
Duminică, Regele s-a întâlnit cu reprezentanţii bisericii greco-catolice din episcopia Bucureşti, o întâlnire privată.
După-amiază, într-o ceremonie de onoare în prezenţa membrilor familiei regale, oficialităţi ale Republicii Cehe îi vor conferi Regelui Mihai titlul de cetăţean de onoare al oraşului Kroměříľ.
Ceremoniile dedicate jubileului 90 al Regelui Mihai se vor încheia marţi, 25 octombrie, când Majestatea Sa se va adresa naţiunii de la tribuna Parlamentului.
Amintim că vineri, Muzeul Naţional de Istorie a României a găzduit lansarea volumului omagial "Anul Regelui", în prezenţa Principesei Margareta, a Principelui Nicolae şi a Principelui Radu, cel care este şi autorul volumului
Structurată în patru capitole, cartea surprinde în imagini şi cuvinte activitatea desfăşurată în 2011 de Regele Mihai.
Tot vineri, la Castelul Peleş din Sinaia, a avut loc vernisajul expoziţiei "Regele Mihai - 90 de ani" , în prezenţa Principelui Nicolae al României.
Deasemenea,în cinstea evenimentului se mai organizează expoziţii şi comcerte, dar şi o gală de binefacere a Fundaţiei "Principesa Margareta", găzduită la Ateneul Român.
Marţi, 25 octombrie, la ora 10:00, regele Mihai se va adresa naţiunii de la tribuna Parlamentului.
În aceeaşi zi, la ora 19:00, Opera Naţională va avea un spectacol de gală care va putea fi urmărit gratis pe ecranele instalate în Piaţa Operei de circa 5.000 de persoane.
Seara, la ora 21:00, la Palatul CEC va avea loc un dineu oficial în onoarea regelui Mihai I la care vor participa membrii Caselor Regale din Europa şi Asia şi alţi invitaţi din străinătate.
Regele Mihai s-a născut în ziua de 25 octombrie 1921, la Sinaia.
La numai 6 ani, în 1927, el a devenit rege, după decesul bunicului său, Regele Ferdinand. D
Detronat de tatăl său, Carol al II-lea, după trei ani de domnie sub regenţă, Mihai a reprimit coroana zece ani mai târziu, în 1940, dar a fost constrâns de regimul comunist să abdice în 1947.