Reformele în sectorul regiilor de stat trebuie continuate
Luni, într-un interviu acordat televiziunii publice, preşesintele Traian Băsescu a declarat că situaţia în economie s-a stabilizat şi a subliniat că ţara noastră este capabilă să facă faţă unei eventuale noi crize mondiale.
Articol de Oana Bâlă, 10 Mai 2011, 09:18
Salariaţii români vor simţi creşterea economică începând cu jumătatea anului viitor, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu pentru Televiziunea Publică.
Reformele, mai ales în sectorul regiilor de stat, trebuie continuate, a accentut şeful statului.
România nu mai riscă să intre în derapaj economic , a declarat preşedintele Traian Băsescu şi a precizat că ţara noastră a fost stabilizată din punct de vedere macroeconomic, astfel încât va fi pregătită în cazul în care criza va izbucni din nou.
"Suntem pe o platformă sigură, de pe care ne putem relua creşterea economică sau, dacă aşa cum analiştii deja încep să anticipeze, este posibilă o revenire, o izbucnire a crizei, suntem pregătiţi, de data aceasta, să-i facem faţă", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că reluarea creşterii economice se va simţi, probabil, la mijlocul anului viitor în puterea de cumpărare a fiecărui salariat.
Pe de altă parte, preşedintele României a cerut ca în noul acord încheiat cu FMI să fie introdusă problema conducerii regiilor de stat cu arierate, pentru că aceasta a fost întotdeauna subiect de negociere între partide.
Reevaluarea situaţiei din aceste regii nu va viza personalul, ci optimizarea costurilor - a mai spus preşedintele Traian Băsescu şi a menţionat că nu este obligatorie angajarea unor manageri străini.
"Nu s-a reuşit niciodată scoaterea managementului regiilor de sub impactul politicului. N-am reuşit nici eu, deşi am cerut, nu mi-a folosit la nimic. A fost algoritm politic şi trebuia să risc căderea guvernelor ca să rezolv problema şi, atunci, am insistat să fie introduse în programul cu Fondul", a susţinut Băsescu.
Şi premierul Emil Boc este de părere că statul român trebuie să-şi păstreze pachetul majoritar de acţiuni în cadrul companiilor strategice, dar cu amendamentul ca activitatea de conducere în aceste instituţii să fie îmbunătăţită.