Reformarea justiţiei, obiectivul PDL
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a afirmat că un obiectiv al partidului din care face parte este adoptarea cât mai rapidă a mai multor legi care ţin de reforma justiţiei.
Articol de Alina Dobrinescu, 31 Octombrie 2011, 16:04
Sever Voinescu a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional a PDL că îşi doreşte ca România să beneficieze, între altele, de un raport european favorabil pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare în luna februarie anul viitor.
"Am făcut o evaluare asupra raportului care va urma în februarie, dar care se va redacta pe baza datelor din decembrie, la Mecanismul de Verificare şi Cooperare cu privire la situaţia din Justiţie. Chestiunea procedurii numirii judecătorilor la Înalta Curte este extrem de importantă în viziunea MCV şi am stabilit câteva lucruri în partid legat de acest subiect", a afirmat Sever Voinescu.
În privinţa actului normativ care stabileşte noi criterii de numire a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, lege a cărei respingere la Senat este contestată de PDL, Sever Voinescu a declarat că democrat-liberalii încearcă să găsească o altă procedură legislativă pentru a rezolva situaţia, luând în calcul inclusiv un alt proiect de lege.
"Încercăm să examinăm o altă procedură legislativă pentru a atinge acest obiectiv. Este în interesul României să avem un sistem transparent şi riguros de promovare a judecătorilor la cea mai înaltă instanţă din România. Putem iniţia o altă lege, sunt mai multe variante. Important este ca mecanismul de promovare a judecătorilor la Înalta Curte să se îmbunătăţească în sensul creşterii transparenţei şi a rigorii. Am luat act de faptul că Senatul a respins o anumită variantă. Căutăm şi altele, dar nu renunţăm la ideea noastră şi nu renunţăm să ne batem pentru reforma în Justiţie", a susţinut purtătorul de cuvânt al PDL.
La fel de importante, a spus Voinescu, sunt legile de aplicare ale Codului de procedură civilă, a Codului de procedură penală şi a Codului penal.
"Sunt legi care sunt şi ele în procedura legislativă pe diverse faze, fie în faza de dezbatere publică, fie la diverse comisii din Parlament. Este foarte important în esenţă ca în cel mai scurt timp să finalizăm aceste legi, să începem să finalizăm măsurile din aceste legi pentru a avea în februarie un raport pozitiv MCV, cu consecinţele de rigoare", a completat democrat-liberalul.
Voinescu a declarat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare, înainte de orice, are un rol benefic în relaţia dintre cetăţeanul român şi statul român.
"Modernizarea Justiţiei în România, ducerea Justiţiei la standarde europene, creşterea încrederii cetăţeanului în Justiţie este înainte de orice în interesul cetăţeanului român. (...) Nu în ultimul rând şi în dezbaterea Schengen chestiunea Mecanismului de Cooperare şi Verificare este esenţială", a adăugat Sever Voinescu.