Reforma în sănătate, declanșează proteste românilor
Aproxiamtiv 100 de persoane, cadre medicale şi localnici, au blocat, sâmbătă, DN 1, în localitatea braşoveană Codlea, la ieşirea spre municipiul Făgăraş, nemulţumite de închiderea spitalului din localitate.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Aprilie 2011, 20:18
Spitalul din Codlea este unul dintre cele trei reprofilate în judeţul Braşov, alături de unităţile medicale din Săcele şi Victoria.
Locuitorii din aceste localităţi acuză faptul că spitalele care s-au închis erau recent modernizate, în timp ce unităţile sanitare din alte zone, la care sunt trimişi acum, sunt mai slab dotate.
Forţele de ordine au reuşit, după aproximativ trei ore, să-i determine pe protestatari să renunţe la măsura blocării drumului şi au anunţat că pe numele lui Ervin Albu, consilier local la Codlea, se va întocmi dosar penal pentru instigare la blocarea unui drum naţional.
Circulaţia rutieră nu a fost blocată, pentru că autovehiculele au fost direcţionate pe o rută ocolitoare.
Proteste de stradă au avut loc, sâmbătă, şi în municipiul Săcele, organizate tot împotriva deciziei de închidere a spitalului, însă fără incidente.
Guvernul sprijină reforma sistemului sanitar
Prezent, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, pentru a participa la alegerile PDL Harghita, premierul Emil Boc şi-a afirmat susţinerea pentru ministrul sănătăţii, precizând că reforma în sistemul sanitar reprezintă o necesitate.
"Toată lumea ştie că sunt spitale în România care nu au standardele în care să poţi fi tratat, dar nimeni nu a avut curajul să vină să spună acest lucru direct, că în aceste spitale nu există numărul de linii de gardă, de exemplu, necesar pentru a putea funcţiona norma", a susţinut premierul.
El a adăugat că există probleme în funcţionarea sistemului de urgenţă sanitar şi pentru aceasta este nevoie de măsuri imediate şi de asumarea responsabilităţilor.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a anunţat că la 1 aprilie peste 100 de spitale vor fi comasate, iar 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Peste 180 de spitale vor rămâne fără personalitate juridică şi vor deveni secţii exterioare ale altor spitale, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii.