Reforma fiscală asumată de România prin PNRR "nu va însemna măriri de taxe sau impozite în 2024"
Articol de Alina Stănuţă, 24 Noiembrie 2023, 09:03
Reforma fiscală asumată de ţara noastră prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu va însemna măriri de taxe sau impozite în 2024, este asigurarea oferită de autorităţile statului mediului de afaceri, la forumul economic "Dezvoltăm România", desfăşurat joi, în Capitală.
Şeful executivului, Marcel Ciolacu, a spus însă că va trebui luată o decizie cu privire la menţinerea cotei unice sau la introducerea impozitării progresive, iar preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a pledat pentru reducerea birocraţiei din administraţie.
Anul viitor nu vor exista măriri şi modificări de taxe, dă asigurări premierul Marcel Ciolacu, care a vorbit şi despre necesitatea unei reforme fiscale care să creeze un mediu concurenţial corect.
El a explicat că va trebui luată o decizie cu privire la menţinerea cotei unice sau la introducerea impozitării progresive.
"Va trebui la un moment dat să hotărâm care este soluţia cea mai bună. Vom menţine cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, fără excepţii. Să avem un TVA pe care să nu-l creştem sau să mergem în zona de impozitare progresivă", a sps Marcel Ciolacu.
Reducerea birocraţiei şi flexibilizarea întregului proces administrativ ar fi de mare ajutor mediului de afaceri, spunea liderul PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului. Acesta arăta că este nevoie de predictibilitate, credibilitate şi dialog între decidenţii politici, oamenii de afaceri şi societatea civilă pentru dezvoltarea ţării.
"Să găsim acea formulă din Codul Fiscal care este absolut necesar, nu doar că este trecut în PNRR, dar care să fie asumat de către toată lumea, în urma unor dezbateri, în urma unor analize, pentru a avea o aplicabilitate pe termen mediu şi lung", a arătat Nicolae Ciucă.
Despre nevoia unui dialog între mediul de afaceri şi decidenţii politici a vorbit şi Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin.
"Multe dintre aceste micro-întreprinderi sau întreprinderi mici şi mijlocii sunt dependente de activitatea economică a multinaţionalelor sau a companiilor mari şi, la fel, sunt dependente de toate aceste fluctuaţii şi de modificări legislative", a spus Cristina Chiriac.
La Forumul "Dezvoltăm România", organizat la Palatul Parlamentului, participanţii au mai discutat şi despre soluţii pentru criza forţei de muncă sau măsuri pentru adaptarea la noul context economic. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 24 noiembrie).